FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Expedició Annapurna 1974
Foto: Expedició Annapurna 1974

Notícies - 24/05/2024

Els 50 anys de l’Annapurna arriben al CEC

Barcelonès Alpinisme Alpinisme

La sala d’actes del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) (Carrer Paradís 10, Barcelona) serà l’escenari d’un nou acte conmemoratiu de la celebració dels 50 anys de l’ascens a l’Annapurna Est per part d’una expedició catalana.

L’acte se celebrarà el 6 de juny a partir de les 19h i les entrades són gratuïtes però s’ha de reservar prèviament al web de la FEEC. 

El 6 de juny a les 19h a la seu del CEC

La trobada vol ser una celebració oberta a tothom que vulgui venir conjuntament amb els protagonistes de la cordada. En l’acte es projectarà la pel·lícula que contruida per Jaume Altadill recorda aquella ascensió de 1974.

Aquest serà el tercer acte de celebració d’aquests 50 anys de l’Annapurna després de l’estrena al Consell Català de l’Esport i de la projecció de la pel·lícula sobre la trajectòria de Jordi Pons al Caixaforum.

El 1974, els expedicionaris catalans Josep Manuel Anglada, Emili Civís, Jordi Pons, Marià Anglada, Enric Benavente, Manel Martín, Xavi Pérez, Antoni Villena i Eduard Blanchard van coronar el cim de l’Annapurna Est (8.026 m), a l’Himàlaia del Nepal, i es van convertir en els primers alpinistes en aconseguir-ho després de 3 mesos d’aventura.

La ruta oberta a l’Annapurna Est coincidia fins el Camp 2 amb la seguida per l’expedició francesa que el 3 de juny de 1950 assolia l’Annapurna I (8.091 m) amb els alpinistes Maurice Herzog i Louis Lachenal, i que suposà el primer 8.000 de la història de l’alpinisme. A partir del Camp 2 el grup català va obrir la ruta per l’esperó nord que va directe a l’Annapurna Est. L’atac final s’inicià des del Camp 5 i després de gairebé catorze hores el vespre del 29 d’abril arribaven al cim.