FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 18/11/2017

Els 50 anys de la Vèrtex premiats a Torelló

Cultura

 

El reportatge ‘El Nostre mig segle‘ escrit pel cap de redacció de la revista Vèrtex, Xavier Maduell, s’ha emportat el premi ‘Periodisme’ del 35è Festival de Cinema de Muntanya de Torelló.
El reconeixement arriba l’any després de la seva publicació en el número 269 de la revista (novembre-desembre 2016) on es van tancar els actes de la celebració de les cinc primeres dècades de la Vèrtex.
Un recorregut literari per aquests cinquanta anys amb molts dels protagonistes de la història de la revista i una mirada visual amb algunes de les portades més destacades de la Vèrtex es converteixen en el pretext perfecte per a fer un repàs exhaustiu d’aquest cinquantenari.
El reportatge inclou també una entrevista amb el que va ser el primer director de la revista, Carles Albesa, i una peça amb Robert Spoerry, col·leccionista que va fer entrega de tots els exemplars de Vèrtex a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.
El jurat del concurs reconeix el reportatge i els seus autors, Xavier Maduell i Iván Torres, amb aquest premi del Festival.
Aquesta història escrita de la revista Vèrtex es pot trobar en format paper i en format digital al web de la FEEC.

 

‘Dessine-moi un chamois’, Flor de Neu d’Or al Festival BBVA de Cinema de Muntanya

Dessine-moi un chamois‘ és la gran guanyadora del 35è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. La producció francesa d’Anne, Erik i Véronique Lapied s’ha endut el Gran Premi Vila de Torelló i Flor de Neu d’Or per segona vegada. La pel·lícula protagonitzada per Colin Abel –fill de Véronique– narra de quina manera aquest jove de 9 anys fa una gran immersió a la muntanya. El Grand Paradís es converteix en una escola on aprèn a respectar la natura, a fer-se discret i a conviure amb els animals. Tot això, gràcies a la saviesa del seus avis –Anne i Erik–, que acumulen ja una llarga trajectòria com a cineastes especialitzats en films d’animals.

A banda de la Flor de Neu d’Or, el jurat ha premiat ‘Dessine-moi un chamois’ –de la secció de Natura i Muntanya– amb dos guardons més: el premi Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i Flor de Neu de Plata a la millor Fotografia i el premi Boreal i Flor de Neu de Plata al millor Guió. Avi i net, director i protagonista, han pujat dalt l’escenari del teatre Cirvianum per recollir els tres guardons de la 35a edició.

Aquesta és la segona vegada que la família Lapied guanya el gran premi del Festival, després d’endur-se’l el 2004 pel film ‘Zanskar le chemin des glaces’. D’altra banda, Erik, Anne i Véronique també van ser a Torelló ara fa dos anys per recollir el premi honorífic que entrega la International Alliance for Mountain Film (IAMF) per la seva trajectòria en el cinema de muntanya.

El segon guardó de la gala ha estat per ‘Dhaulagiri, ascenso a la montaña blanca’. La pel·lícula que firmen els argentins Cristián Harbaruk i Guillermo Glass ha guanyat el premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de Muntanya. La mort d’un dels companys dels dos realitzadors durant l’ascens al Dhaulagiri el 2008 fa que les gravacions quedin en un calaix. Vuit anys després, Glass decideix fer el pas de documentar un segon viatge per trobar resposta a totes aquelles preguntes que arrossega des de l’incident.

El tercer film premiat és ‘Blocheads’, del britànic Alastair Lee, que s’ha emportat el premi Grandvalira i Flor de Neu de Plata a la millor pel·lícula d’Esports de Muntanya. El documental repassa la història de l’escalada de blocs a Gran Bretanya des dels seus inicis, al segle XIX.

Pel que fa el premi al millor film de Cultura de Muntanya i Flor de Neu de Plata ha anat a mans del belga Pieter Van Eecke, per ‘Samuel in the clouds’. La pel·lícula demostra de quina manera les geleres de Bolívia estan en ràpida regressió a través de la mirada del Samuel, l’encarregat del telefèric del Chacaltaya, a La Paz.

El premi Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada especial del Jurat i Flor de Neu de Plata ha estat per ‘Dirtbag: the legend of Fred Beckey’. Aquesta producció, que repassa la trajectòria d’un dels grans noms de l’escalada als Estats Units, es converteix alhora en un gran homenatge a la figura de Beckey, que va morir fa només tres setmanes.

Per votació popular, el públic de la sessió +Xtrem ha atorgat el premi Cervesa del Montseny i Flor de Neu de Plata a ‘The eyes of God’, de l’alemany Olaf Obsommer i, finalment, la pel·lícula de l’aragonès Martín Campoy, ‘Ara salvaje’, ha guanyat el premi Mountain Wilderness al millor film que ressalta la defensa dels espais naturals.