FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 09/03/2016

El Termcat publica la ‘Terminologia de les curses populars’ en català

El Centre de Terminologia, Termcat, ha publicat la Terminologia de les curses populars, un recull de 192 paraules relacionades amb el món de les curses i l’afició per sortir a córrer. Llibres, blogs, mitjans de comunicació i converses s’han omplert d’expressions, com ara: calaix de sortida, mur, beguda isotònica, xip, millor marca personal… I en alguns casos, es fan servir formes angleses (runner, running, tapering, finisher) en detriment de les paraules catalanes tradicionals o més adequades.

Específicament per a les modalitats de muntanya, en el recull terminològic es poden trobar reconegudes paraules i expressions com ara: arc de pas o de sortida, calaix de sortida, canicròs, carrera, corredor d’ultramarató, de fons o de mig fons, cursa de fons, mig fons o de muntanya, desnivell acumulat, de baixada o de pujada, marató de muntanya, motxilla d’hidratació, mugronera, paravent, perfil de la cursa, de recorregut, sabatilla de muntanya, samarreta tècnica, tèrmica, xip blanc, xip groc de cronometratge.

L’objectiu d’aquest material és contribuir a la difusió d’una terminologia catalana adequada també en aquest terreny. S’adreça especialment a periodistes, organitzadors de curses, mediadors lingüístics i altres professionals que han de fer ús d’aquests termes en la seva activitat diària. Però també pot tenir interès per als corredors en general, especialment per a aquells a qui agrada de compartir les seves experiències en les xarxes socials.

Un treball en curs, obert a la participació dels usuaris

La Terminologia de les curses populars recull 192 fitxes terminològiques relacionades amb aquesta activitat esportiva. Cada terme inclou la denominació o les denominacions sinònimes en català, una definició i, eventualment, notes complementàries. També hi ha els equivalents en castellà, francès i anglès que s’han pogut documentar.

Aquesta obra es presenta com un primer pas d’un treball encara en curs. S’ha considerat oportú de fer-la pública en l’estat actual del projecte perquè en bona mesura ja pot donar resposta a les necessitats de molts dels usuaris previstos (periodistes, corredors, aficionats, assessors lingüístics, etc.). Per a més detalls, vegeu la Introducció.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de les curses populars [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/215/>