FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pat Soler - FEEC
Foto: Pat Soler - FEEC

Notícies - 01/10/2023

El somriure de Zaid Ait Malek torna a brillar a la Cameta Coixa

Ribera d'Ebre Curses per Muntanya

El pati d’armes del Castell de Miravet era testimoni aquest matí de l’espectacular sortida de la XVI edició de la Cursa de la Cameta Coixa, Campionat de Catalunya per Entitats, organitzada per l’entitat que dona nom a la cursa el centre excursionista Cameta Coixa.

Un centenar de corredors s’han enfrontat a un recorregut molt exigent i competitiu de 21 km i 1200 metres positius configurat amb senders tècnics i corredors amb una secció de cresta de fins a 2 km.

D’anada vorejarant el riu Ebre, recorrent el bosc de ribera pel camí de sirga, passant pel pas de Barrufetes, pujant fins al punt més alt de la cursa on hi ha la talaia àrab que controla el curs fluvial i tota la ribera. I de tornada, recorrent senders envoltats pedra solta i records de la guerra civil. Per tancar amb una pujada que passa de nou pel castell i agafa el camí vell per anar al Cap de la Vila i enfilar els últims metres a meta.

Una proposta de circuit que recupera la seva forma de bucle, recorrent alguns dels paratges més bonics de Miravet i en el que les altes temperatures han obligat l’organització a avançar mitja hora la sortida. Tot i la predisposició del CEM La Cameta Coixa la calor ha estat un rival més per tots i cadascun dels competidors que corrien acostumats a les temperatures del mes de març, fins ara data habitual d’aquesta cursa.

A la cursa masculina el gran rival a vèncer ha estat en Zaid Ait Malek (Club Alpino Benalmadena), corredor internacional que ha tornat a Miravet per aconseguir la victòria. Un corredor que sap molt bé el que és córrer i guanyar a la Cameta Coixa, avui ha signat la seva quarta victòria a Miravet aturant el crono en 2:07:57. Ait Malek va guanyar el 2015, 2016 i 2019. El corredor de l’Atlas, establert fa molt poquet a Miravet declarava a meta que pensava que ho tindria més fàcil però que finalment Diego Cardozo (Ass. Esp. Matxacuca) li ha posat difícil. Empaitant-lo des del primer quilòmetre el corredor del Matxacuca ha estat segon corredor a meta, i tot i que diu que està tornant a córrer després d’una aturada, només l’han separat de Ait Malek escassos 2 minuts. El tercer a meta ha estat el veterà Lluisma Mas (Club BTT Montbike) amb un temps de 2:15:01.

En la femenina, Laia Solé (Club Esp. de Muntanya Cameta Coixa) de la Cameta Coixa jugava a casa i ha liderat amb solvència fins al ben arribat el km 14 fins que la veterana Sandra Burgués (Club BTT Montbike) s’ha posat primera. Soler ha estat més conservadora en la baixada, protegint el turmell d’una antiga lesió. Una oportunitat que Burgués ha aprofitat per fer-se líder fins a la meta de Miravet. Finalment la tercera dona a meta Elina Pintilie (Ass. Esportiva Cota 705)

En les categories de promoció:

Els corredors de la júnior s’han enfrontat a un recorregut igual que l’absoluta en el seu inici, però amb menys desnivell (15,5 km i 1000+) amb un segment de cresta més curt  però prou exigent per als corredors de 19 i 20 anys. Una proposta en la qual l’única competidora ha estat Nerea Sanahuja (UEC Tortosa) amb un temps 4:43:08. 

La cursa juvenil ha comptat amb un recorregut menys exigent en distància (11 km) però amb un desnivell important (750+) per aquells corredors de 17 i 18 anys. La corredora més ràpida de la categoria ha estat l’Anna Rebull (Club d’Atletisme Terres de l’Ebre) amb un temps d’1:43:27. Ezequiel León s’ha imposat a la categoria masculina amb un temps de 2:14:12 sense competència.

En la categoria cadet: el recorregut que comparteix molt amb la Juvenil, però que s’ha reduït en desnivell i ha quedat molt corredor per a la jove d’entre 15 i 16 anys. Francesc Lapuerta (Club Centre Excta. Trencacims) ha estat el millor a la categoria amb un temps de 1:05:34. Nizar Hernández (Aitor Endurece) ha estat segon i Miquel Margalef (CE Areny) tercer.

El podi per entitats s’ha resolt amb la victòria del Club BTT Montbike en la masculina integrat per l’Albert Carbonell, Lluisma Mas, Daniel Marin i Diego Moreno i el CEM Cameta Coixa en la femenina integrat per Marga Llamas, Monika Aleknaide, Laia Solé, Laia Llauradó que jugaven a casa i sense competència femenina.

El podi masculí ha estat copat pel Club Centre Excta. Trencacimsamb el Xavi Arrastraria, Francesc Caballé, Oriol Gil, Oriol Platero i el Cameta Coixa integrat per Rafel Moseguí, David Sans, Eduard Siscard i Ivan Solé que s’han penjat el bronce. 

A la entrega de premis ha assistit Miquel Morales, alcalde de Miravet i també la Meritxell Soler en representació de la FEEC.

La propera oportunitat per gaudir del millor trail al sud de Catalunya serà el cap de setmana que ve amb la Trail Serra del Montsant, una cursa de 27 km amb 12oo positius a Ulldemolins la quarta de les cinc proves que integren la 21a Copa Catalana de Curses per Muntanya.