FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 25/01/2014

El Reus Deportiu acull els actes de la Flama de la Llengua en el seu vuitantè aniversari

La Secció Excursionista del Reus Deportiu va agafar el relleu de la celebració de la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, dijous passat, 23 de gener. L’acte, emmarcat en les activitats del 80è aniversari de l’entitat, va motivar un programa en què la cultura, la llengua catalana i la música es van fondre per emocionar i engrescar al nombrós públic assistent. Enguany, les cinc entitats excursionistes de Reus, per delegació de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), tenen a les seves mans l’organització de la 45a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, i s’han previst actes a Reus, Prada de Conflent, el tossal dels Tres Reis (els Ports) i la basílica de Montserrat.

Música i parlaments, emoció i reivindicació

El delegat de la Secció Excursionista del Reus Deportiu, Josep Andreu, va ser l’encarregat d’obrir l’acte i, després, l’Orfeó Reusenc va fer posar dempeus el públic assistent amb El cant de la senyera. Altres interpretacions musicals catalanes van constituir el seu repertori, com ara El cant dels segadors, que va posar punt i seguit a l’actuació i va ser cantat per tothom. Tot seguit, el fotògraf i soci del Reus Deportiu, Cesc Escoda, va glosar la figura de Pompeu Fabra, tant des de la vessant filològica, com excursionista. Entre d’altres, va destacar que la llengua catalana i l’excursionisme són dos elements indissociables que fan que, en memòria del mestre Fabra, els excursionistes dels Països Catalans renovin el seu compromís amb la llengua catalana, cada mes de febrer.

L’escriptor i periodista Màrius Serra, amb el títol “Català a l’atac: esport, paraules i joc”, es va posar el públic a la butxaca amb una explicació ben distreta sobre la riquesa de la llengua catalana en totes les seves varietats dialectals, tot convidant a gaudir-ne en totes les seves formes d’expressió. En acabar aquesta intervenció, ple de simpàtics jocs de paraules, es va passar al capítol d’agraïments pel suport a la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Totes les persones i entitats participants en l’acte van rebre les peces elaborades en ceràmica i metall, creades per l’artista Lluís Roig. L’acte commemoratiu va comptar també amb l’actuació del conjunt “La Colònia”, que van anar desgranant les seves peces més conegudes, acompanyades en tot moment per un públic entregat.