FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 05/09/2014

El Refugi Serra d’Ensija celebra el cinquantè aniversari el proper 13 de setembre

Societat

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya celebra el 50è aniversari del Refugi Serra d’Ensija amb una visita al refugi el proper dissabte, 13 de setembre, a les onze del matí. L’activitat, que està oberta al públic en general, acabarà amb un refrigeri per a totes les persones assistents. Per tancar els actes que des del refugi s’han programat per celebrar l’aniveresari durant l’estiu, el mateix dia a les 19 hores el cantautor Cesk Freixas també oferirà un concert.

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, aleshores sota la denominació de Federació Catalana de Muntanyisme, inaugurava el Refugi Serra d’Ensija el 13 de setembre de 1964. L’onzè equipament de muntanya de la Federació seguia la mateixa estructura arquitectònica que els seus predecessors a Sant Jordi i els Estanys de la Pera, ara fa 50 anys.

50-anys-refugi-ensija_w

En els últims dos anys, la FEEC ha realitzat una série d’intervencions en l’equipament de la serra d’Ensija per posar-lo al dia, com ara: la remodelació de la teulada, la instal·lació d’una nova cuina d’acer inoxidable i la substitució de la instal·lació fotovoltaica. També s’ha millorat la captació d’aigües amb la col·locació d’un nou dipòsit al costat del brollador natural, el qual s’ha soterrat per evitar qualsevol mena d’impacte ambiental i estètic.

Amb les actuacions d’aquesta temporada, que han suposat una inversió de 44.000 euros, la Federació ha volgut posar en valor un dels refugis històrics al nostre país, convidant a totes les entitats i excursionistes a gaudir d’aquesta magnífica raconada de l’Alt Berguedà, amb la renovació d’un equipament per passar-hi la nit o per aturar-s’hi a fer un mos.

Característiques i accesos

El refugi Serra d’Ensija (2.156 m) s’ubica al vessant sud-est del Cap de la Gallina Pelada (2.321 m), la màxima elevació de la serra d’Ensija. Situat a l’Alt Berguedà, és un mirador excepcional de la cara sud de la serra del Cadí-Moixeró i del Pedraforca. Compta amb 31 places i, en absència de guarda, una part lliure de quatre places amb llar de foc. Està obert al públic des de mitjans de juny a mitjans de setembre. També per Setmana Santa, els ponts i els principals dies festius. La resta de dies també s’hi pot accedir, però sempre fent una reserva per avançat.

Per accedir-hi cal anar per la carretera de Guardiola de Berguedà a Gósol (B-400). Un parell de quilòmetres després de Saldes, al coll de la Trapa, cal agafar una carretera a mà esquerra fins a la Font Freda, on hi ha una zona per estacionar el vehicle. En aquest punt s’inicia l’ascens al refugi per la cara nord de la serra d’Ensija (1 hora i 30 minuts). Des del vessant nord també s’hi pot accedir resseguint el barranc de les Llobateres (1 hora i 45 minuts).

Des del vessant sud de la serra cal anar per carretera des de Fígols a la Creu de Fumanya (BV-4025). En aquest punt cal deixar el vehicle i enfilem direcció al cim de la Gallina Pelada a través de la Roca de Ferrús, tot passant pel poble de Peguera (2 hores i 30 minuts).