FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: CE Els Blaus
Foto: CE Els Blaus

Notícies - 25/10/2021

El refugi d’emergència de Baiau bufa 40 espelmes

Pallars Sobirà Refugis

Mig centenar de persones van participar ahir diumenge en l’acte del 40è aniversari de la posada en marxa del refugi d’emergència de Baiau “Josep Maria Montfort”, situat en l’espai natural protegit del Parc Natural de l’Alt Pirineu, al terme municipal d’Alins (Pallars Sobirà).

Per a celebrar l’efemèride, el Centre Excursionista Els Blaus, l’entitat apadrinadora del refugi des dels seus inicis, va organitzar una trobada al mateix equipament que va viure el seu moment de clímax al migdia, quan es van celebrar un breus parlaments on van participar-hi el president de l’entitat barcelonina, Albert Arbós; el coordinador del comitè de refugis de la FEEC, Ramon Tornero; i diverses de persones que van participar l’any 1981 en la construcció d’aquest equipament d’emergència, entre els quals hi havia Toni Borràs, ex coordinador del comitè de refugis de la FEEC. Precisament a Borràs els Blaus li van fer entrega d’una placa commemorativa per la seva tasca en la construcció de Baiau.

Aproximadament la meitat dels assistents van pujar al refugi a peu des de l’aparcament de la Molinassa seguint el sender GR 11. L’altre gruix de participants –la major part dels quals van participar fa 40 anys en la construcció del refugi- van arribar a Baiau en helicòpter des d’Adrall.

Paral·lelament, els voluntaris dels Blaus van aprofitar la jornada i la possibilitat de traslladar material en helicòpter per a canviar les mantes, així com la bateria de la placa solar d’aquest equipament. També es va aprofitar l’ocasió per a fer diferents tasques de manteniment al refugi.

El refugi de Baiau

Enlairat a 2.517 metres, el refugi d’emergències de Baiau és l’equipament federatiu situat a major altitud. Inaugurat l’any 1981, està enclavat al fantàstic circ de Baiau, una zona d’enorme bellesa sovint eclipsada pel poder d’atracció que exerceix el proper massís de la Pica d’Estats, també situat en la capçalera de la vall Ferrera. Duu el sobrenom de Josep Maria Montfort en memòria a un dels alpinistes catalans més importants dels anys setanta del segle passat, que morí en accident de muntanya al Cadí l’any 1979. Té una capacitat de 18 places i actualment compta amb matalassos i mantes. També disposa d’emissora d’emergència.