FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

refugi baiau Foto: Josep Llusà
refugi baiau Foto: Josep Llusà

Notícies - 23/09/2021

El refugi de Baiau celebra el seu 40è aniversari

Pallars Sobirà Entitats Refugis

Enguany el refugi d’emergència de Baiau “Josep Maria Montfort” compleix 40 anys des de la seva posada en marxa. Per celebrar l’efemèride, el Centre Excursionista Els Blaus, l’entitat apadrinadora del refugi des dels seus inicis, ha preparat una jornada festiva pel diumenge 24 d’octubre. Aquest dia, a les 12:00h del migdia, es farà un petit acte protocol·lari al mateix refugi per a commemorar l’efemèride.

Tots els interessats en assistir-hi tenen la possibilitat de fer-ho a peu des d’Àreu (Pallars Sobirà) a través del GR 11 (15 km i 1.500 metres de desnivell positiu); o anar d’Àreu fins a l’aparcament de la Molinassa en vehicle (preferiblement tot terreny) i des d’aquest punt caminar 6 quilòmetres fins al refugi de Baiau, superant 600 metres de desnivell positiu. El refugi està situat dins l’espai natural protegit del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

El Centre Excursionista Els Blaus també ofereix la possibilitat d’arribar al refugi en helicòpter des de la base de l’empresa Helitrans situada a Adrall (Alt Urgell). Els interessats en aquesta opció hauran de pagar 135 euros si són federats o socis dels Blaus o 150 euros pels no socis ni federats de la FEEC. Qui esculli aquesta opció haurà d’estar a les 8:30h a Adrall i les places estan limitades a les primeres 30 persones que s’hi apuntin des de la pàgina web de l’entitat. També es pot enviar un correu electrònic a secretaria@elsblaus.cat o contactar per telèfon al 93 203 12 28 els dimarts i dijous entre les 19:00 i les 21:00h.

El refugi de Baiau

Enlairat a 2.517 metres, el refugi d’emergències de Baiau és l’equipament federatiu situat a major altitud. Inaugurat l’any 1981, està enclavat al fantàstic circ de Baiau, una zona d’enorme bellesa sovint eclipsada pel poder d’atracció que exerceix el proper massís de la Pica d’Estats, també situat en la capçalera de la vall Ferrera. Duu el sobrenom de Josep Maria Montfort en memòria a un dels alpinistes catalans més importants dels anys setanta del segle passat, que morí en accident de muntanya al Cadí l’any 1979. Té una capacitat de 18 places i actualment compta amb matalassos i mantes. També disposa d’emissora d’emergència.

 

Josep Llusà (tècnic de l’Àrea de Territori de la FEEC)