FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 18/08/2015

El Patronat de la Serra de Llaberia, model de gestió d’incendis forestals

El municipi d’Òdena (l’Anoia) ha patit aquest estiu un greu incendi forestal que ha cremat 1.200 ha, afectant les comarques de l’Anoia i el Bages. Arran d’aquest fet, s’han posat d’exemple les entitats que, com el Consorci de la Serra de Llaberia, són models de bones pràctiques en la gestió i la conservació del territori.

El Consorci de la Serra de Llaberia és una entitat pública formada pels municipis de Capçanes, Tivissa, Pratdip, Colldejou, la Torre de Fontaubella i Marçà, junt la Generalitat de Catalunya. L’entitat té 11 anys d’experiència conservant el territori de l’Espai d’Interès Natural de la Serra de Llaberia, divulgant els valors i afavorint l’economia local.

Els últims anys s’ha treballat per facilitar i convèncer als actors locals perquè apostin per la natura, superant la dispersió d’organismes i les polítiques sectorials. Amb tot, s’ha aconseguit un ordenament del territori començant amb 10.300 ha d’espais protegits i arribant a més de 32.000 ha, millorant els indicadors de qualitat ambiental, amb un impacte econòmic de 4,2 milions d’euros, treballant amb 67 empreses locals, ocupant temporalment a 57 treballadors de col·lectius desafavorits i multiplicant cada euro aportat per 5.

Amb exemples com aquest i per la prevenció d’incendis, el Departament d’Agricultura treballa amb el suport dels Bombers de la Generalitat i les entitats, i les actuacions de les ADF, els ajuntaments i la Diputació, a més de totes aquelles persones voluntàries. S’intenta construir una arquitectura del paisatge resistent i resilient, implementar un model de gestió que integri el foc en el paisatge i eviti els grans incendis, revaloritzar paisatges, fer actuacions a escala local i adequades al nostre bosc i fer la societat partícep dels missatges i solucions.

És necessari seguir treballant sobre el terreny per la gestió forestal, la ramaderia i les cremes controlades, la recuperació de terrenys agrícoles i aconseguir aquestes noves infraestructures d’extinció.