FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pat soler - FEEC
Foto: Pat soler - FEEC

Notícies - 03/09/2023

El Montanyà Raid Team s’imposa al Campionat de Catalunya de Raids al Raidaran

Raids d'esports de muntanya

Multiesport, aventura, treball en equip, natura salvatge i autosuficiència: Després de 3 anys d’aturada, la 5a edició de la Raidaran Adventure Race ha tornat noves energies però mantenint la seva essència original, tot recuperant l’esperit d’aventura, oferint recorreguts espectaculars, salvatges i desconeguts amb fins a sis disciplines d’aventura diferents: Ràfting, bicicleta de muntanya, via ferrada, espeleologia, trekking, orientació i fins i tot barranquisme en dues jornades competitives. Una de les proves més dures i amb més prestigi en l’àmbit internacional que se celebra al nostre territori.

Amb els nervis a flor de pell, la cursa començava amb molta força a les 14 h del divendres 1 de setembre des de l’emblemàtica plaça de l’Haro de Les, amb un circuit d’orientació i amb moltes corredisses. Amb el temps neutralitzat la competició va continuar amb una baixada de ràfting pel Riu Garona des de la mateixa població de Les. Un cop a terra i amb el crono de nou en marxa va començar la competició de veritat en la que el trekking i la BTT es van anar alternant per acabar sumant més de 200 km amb 9.000 positius, arribant al cim del Mauberme i transicionant per enfrontar-se a diferents circuits d’orientació fins i tot dintre de mines, rapelant per l’imponent barranc del Saut deth Pish i una via ferrata abans de fer una última transició a la bicicleta per arribar a Vielha.

Durant pràcticament les primeres vint-i-quatre hores del Raid l’equip francès Team FMR (David Barranger, Gabriela López Gatell, Clement Coulon, Louis Smets) va assolir i defensar acèrrimament la seva primera posició. Quan semblava que la distància era cada cop més gran amb la resta de participants, l’equip basc Euskalraid (Imanol Garaizibal, Aitor Otamendi, Beñat Doyharzabal, Nahia Quincoces) va començar a retallar temps. A cada km i cada transició l’equip basc ha anat guanyant temps fins a fer-se amb la victòria a Vielha amb un temps total de 38 hores i 35 minuts imposant-se en quatre hores per sobre dels seus principals rivals l’equip francés els quals han completat . El Montanyà Raid Team, (David Salamó, Marta Riba, Nil Bacardit, Sergi Bartrina)  l’únic equip d’elit català que podia optar al guardó,  han estat constants i precisos durant tot el raid, distanciats del quart equip, però amb la mirada fixa als bascos i als francesos, s’han fet amb una meritòria tercera posició a la classificació general del raid amb un temps total de 45 hores amb 11 minuts. Remarcable també la trajectòria de menys a més de l’equip també basc, Udaberri Sopels Betibilbo (Pablo Angulo, Joseba Calzada, Amagoia Legarra, Igor Miner) que han estat finalment quarts a menys de mitja hora de l’equip català.

La prova ha estat puntuable per a les Adventure Racing European Series, circuit europeu que compta amb altres 8 proves repartides per tot el continent. A més a més del Campionat la prova ha puntuat per a la Copa Catalana de Raids. La següent aturada de la Copa Catalana de Raids 2023 serà el pròxim 23 de setembre amb el Raid Cap de Creus.