FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 16/07/2014

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya porta la pel·lícula més antiga del gènere a Torelló

Cultura

La pel·lícula “Cervino”, enregistrada el 1901 i considerada la primera del gènere de muntanya, és un dels grans atractius de la propera edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya del proper mes de novembre a Torelló. Es tracta d’un curt de 74 metres, que equival a uns 6 minuts de durada, que representa un grup de tres alpinistes, probablement guies, que surten de Zermatt i escalen el Cerví pel costat suís. Les imatges acaben molt a prop del cim. L’anunci s’ha fet durant la formalització del conveni que han signat les fundacions de les antigues caixes catalanes de Sabadell, Manlleu i Terrassa i el BBVA per organitzar la 32a edició del 14 al 23 de novembre.

El curtmetratge serà al Festival de Torelló en format digital com a peça única gràcies a la restauració que acaba d’enllestir la International Alliance for Mountain Film. Amb ‘Cervino’ l’organització del certamen pretén posar en valor els orígens d’un esport i d’un gènere que actualment produeixen hores i hores d’imatges. Encara que només sigui de sis minuts, les diferències tècniques, tant alpinístiques com cinematogràfiques, seran evidents per als espectadors en una oportunitat única per viure i veure la història del cinema i de la muntanya.

En el comunicat que ha enviat l’organització del Festival de Torelló s’explica que “es desconeix l’autor d’aquesta joia encara que podria tractar-se de Franck Ormiston-Smith, un jove anglès pioner en el cinema de muntanya”. Ormiston-Smith hauria visitat la serralada dels Alps tant el 1901 com el 1902, per a nombroses ascensions als cims més importants de la cadena acompanyat de tres guies i dos camàlics. Tal i com s’especifica en un diari anglès d’aquella època, que fins i tot detalla el nom de dos dels guies: Christian Bohren i Christian Burgener, de Grindelwald.

Curtmetratges d’esports i exposicions

Durant deu dies, a Torelló es projectaran pel·lícules d’alt nivell sobre alpinisme, escalada, esports d’aventura i documentals sobre etnografia i natura, així com també exposicions i xerrades especialitzades.

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya presenta però novetats destacades en aquesta nova edició, com ara la nova secció “+Xtrem”, que recollirà curtmetratges d’esports extrems enfocats cap a un públic més jove i que, de fet, escollirà en votació popular el film guanyador, només d’aquesta secció.

També hi haurà una exposició que amb el títol “Estrelles a la neu, esquiadors de cine”, es podrà veure del 14 al 23 de novembre al Foyer del teatre Cirvianum. L’exposició, feta a partir del fons documental de l’arxiu del Festival i del Museo Nazionale della Montagna (Torino), conté un recull de cartells, programes de mà i fotogrames de pel·lícules que han intentat seduir l’espectador en combinar grans noms com els de Gregory Peck, Greta Garbo, Ingrid Bergman, Kirk Douglas i Robert Redford amb l’innegable espectacularitat dels esports de neu.

Una altra de les novetats és l’exposició de cartells rellevants dels festivals homòlegs al de Torelló a nivell internacional que aportarà la International Alliance for Mountain Film i que es repartiran entre els aparadors dels comerços del municipi.