FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 07/01/2016

El Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya es concentra a Oman, a l’Orient Mitjà

Alpinisme Escalada

L’última concentració del Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya (CTAC) s’ha celebrat a l’estat asiàtic d’Oman, situat a l’Orient Mitjà, a la punta sud-est de la península d’Aràbia, entre el 9 i el 21 de desembre. L’equip del CTAC, format per Esther Simón (Unió Excursionista de Catalunya de Bagà), Diana Calabuig (Centre Excursionista de Flix), David Belmonte (Unió Excursionista de Sabadell), Oriol Borreda (Associació Esportiva Bisbal vertical), Gil Redorta (Centre Excursionista de Vic), i els tècnics Adrià Chueca (Centre Excursionista Piolet Negre) i Tot Valés (Unió Excursionista de Catalunya de Mataró), acompanyats pel càmera Carlos Pérez.

La concentració s’ha fet en el massís del Jabel Misth, la paret més gran de la península d’Aràbia, que amb els seus imponents mil metres verticals de roca calcària i els seus més de tres quilòmetres d’amplada, han fet d’aquesta paret un dels destins més importants per alpinistes de tot el món.

La primera ruta d’aquesta imponent paret va ser oberta per guies de Chamonix l’any 1979 i van necessitar més de 20 dies d’escalada, d’utilitzar cordes fixes i fins i tot un helicòpter per portar material al peu de la paret. El resultat va ser l’actual clàssica Pilar dels Francesos: 1.000 metres, 6b. Des de llavors multitud d’alpinistes d’arreu han deixat empremta a les seves parets verticals, entre ells Albert Pretch, Toni Howard, Paul Ramsden, Pat Littlejohn o Hansjörg Auer, també de casa nostra com Eloi Collado, Joan Soler, Miquel Sánchez i Araceli Segarra.

Els deu dies que l’equip del CTAC han estat realitzant activitat a la zona, s’ha repetit diverses vegades cordada a la clàssica Pilar dels Francesos, en 8 hores la cordada més ràpida i en 12 la més lenta. També s’han repetit diverses vies importants com la via Eastern Promise oberta l’any 1999 per Paul Ramsden i Tom Nonis (1.050 m, 6b, en 11 hores), la via Shukran oberta el 2006 per Helli Gargiter i Pauli Trenkwalder (1.000 m, 6b, 12 hores), via Diversión Ahead als Organ Pipes oberta el 2012 per Miquel Sánchez i Araceli Segarra (850 m, 6b, 10 hores).

També s’han obert tres noves rutes més, la via Costa Brava a la vessant sud del Jabel Namwash (350 m, 6b+) per Esther Simón i Toti Valés. La via ha quedat totalment neta i la roca és d’una qualitat excpecional. En els Organ Pipes, David Belmonte i Gil Redorta han obert Rostoll de Foll (350 m, 6b A2), i Diana Calabuig, Oriol Borreda i Adrià Chueca han obert Els tres monosíl·labs Pol, Jos i Kai (350 m, 6c), en memòria dels tres companys del CTAC morts en un accident el passat estiu.

Fotos / Carlos Pérez