FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 23/03/2017

El 3r Raid Ilercavó enceta la Copa Catalana de Raids d’Esports de Muntanya

Raids d'esports de muntanya

L’antic territori d’Ilercavonia ha acollit, aquest cap de setmana del 18 i 19 de març, el 3r Raid Ilercavó, organitzat pel Club Esportiu La Cameta Coixa de Miravet i l’Equip de Raids Priorat Montsant Siurana. El raid, classificat en la categoria B, forma part de la 14a Copa Catalana de Raids d’Esports de Muntanya de la FEEC.

Seguint la filosofia itinerant del raid, aquesta edició s’ha desenvolupat pels paratges dels pobles de Ginestar, Miravet, Rasquera, Benifallet, el Perelló i l’Ametlla de Mar.

A les 9 del matí del dissabte, un total de 117 raiders repartits en 4 categories -familiar, iniciació, aventura i elit- van iniciar un magnífic dia d’esport, aventura i descoberta pels entorns de Ginestar. El primer sector consistia en una cursa d’orientació urbana per l’interior del poble i els florits camps que l’envolten, fins arribar a l’embarcador del riu Ebre.

En aquest punt, els equips familiars, d’iniciació i d’aventura van començar un descens pel riu fins al poble de Miravet i que es troba coronat pel seu castell, de gran valor històric. Per un altre costat, la categoria elit va continuar el descens pel riu fins a Benifallet tot resseguint un dels trams més bonics de l’Ebre, el Pas de Barrufemes.

A Benifallet, els equips d’elit van iniciar un trekking fins a Miravet on van acabar coincidint amb la resta de categories per tal de fer una orientació urbana pel casc antic del poble i els entorns del castell i, al mateix temps, realitzar també una prova de descens amb un ràpel de 40 m d’alçada i una prova de tir amb arc dins del pati del castell.

Finalitzades aquestes proves per Miravet, tots els equips van creuar fins a l’altra riba del riu d’una manera molt més divertida i original: el Pas de la Barca. Havent travessat, els raiders van retornar a Ginestar pel nou sender de bosc de Ribera, on els equips de la categoria familiar finalitzaven el raid i la resta d’equips iniciaven una prova de BTT.

Pel que fa a la categoria iniciació, aquesta prova de BTT es realitzava per l’entorn del poble i finalitzava un altre cop a Ginestar, on concloïen el raid. A les categories d’aventura i elit, aquesta secció els havia de portar fins al Balneari de Cardó, ubicat dalt d’un espadat rocós conegut com ‘el salt del Frare’.

En aquests magnífics paratges de la Serra de Cardó, el raiders van haver de realitzar, en un màxim de 3 hores, un dur rogaine que els permetia descobrir aquest entorn de gran bellesa paisatgística i amb un patrimoni històric i cultural rellevant. Un cop van acabar, els equips de la categoria aventura van iniciar un nou sector de BTT que els havia de portar fins a Ginestar, on acabarien el raid a les 6 de la tarda.

Els equips d’elit van iniciar un sector de BTT nocturna que, en aquest cas, els feia arribar fins a l’Ametlla de Mar, realitzant pel camí una prova d’espeleologia per dins de la cova de la Rabosa i un trekking que coronava el Morral de Cabrafeixet (754 m) i els permetria descobrir l’entorn de les pintures rupestres del Perelló.

Ja de matinada, els primers equips d’elit van arribar a l’Ametlla de Mar, on alguns d’ells van poder descansar fins a les 7 del matí, quan es va donar el tret de sortida d’un trekking que transcorria pel litoral i finalitzava a la platja de Morro del Gos del municipi del Perelló. En aquest punt, els equips van iniciar una prova de caiac que els permetria descobrir una perspectiva diferent del litoral i els feia arribar de nou a l’Ametlla de Mar.

Un cop desembarcats a la platja de l’Alguer, els raiders van pujar de nou a les seves bicicletes i van emprendre el camí de tornada cap a Ginestar per la plana dels pescadors i les Burgans. A Ginestar, poc abans de les 2 del migdia, arribava Atmosfera-Raid, l’equip que s’enduria la victòria en categoria Elit, amb 502 punts i un temps de 27 hores i 57 minuts. Raidaventura.org va arribar en segona posició, seguit d’Illa de Rodes Raid Team.

Ginestar, Miravet, Benifallet, l’Ametlla i El Perelló han fet que la tercera edició del raid ilercavó hagi estat una edició especial en tots els sentits. Podeu consultar les classificacions i veure fotos del raid.

 

Fotos / Jordi Santacana