FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pat Soler
Foto: Pat Soler

Notícies - 26/07/2023

El 3r circuit català d’Escoles de Trail ja té calendari

Curses per Muntanya Curses per Muntanya

El III Circuit Català d’Escoles de Trail ja té calendari. Després de l’èxit de les dues primeres edicions amb un elevat número de participants a les diferents proves que es van disputar, des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya s’ha confeccionat el calendari de la que ja serà tercera edició d’aquest circuit destinat a nens i nenes de 5 a 12 anys.

El circuit té com a principal objectiu de fomentar la participació dels més joves a les curses per muntanya i donar sortida a la gran feina que es fa des de les diferents escoles

Fa molts anys que la FEEC aposta per les curses per muntanya, amb la creació de la primera Selecció Catalana fa 25 anys o l’impuls de la Copa Catalana i els Campionats de Catalunya de la disciplina.

El Circuit Català d’Escoles de Trail manté però l’esperit més originari de les Curses per Muntanya i fuig de la competició per a establir només un primer contacte dels més petits amb aquest esport.

Un calendari escolar

La nova temporada del Circuit començarà el 28 d’octubre a “Les Minis de Vilamajor” que serà la primera aturada d’un calendari que tornarà a dibuixar la seva campanya dins del període escolar.

Aquesta temporada 2023/24 un total de sis curses formaran part del circuit que es tancarà el 25 de maig a la tradicional “Mini Trail” organitzada des de l’AE Trail Xics del Montseny.

Abans el circuit haurà passat per la “Cirera Trail Kids” de l’AE Amics de la Muntanya el 19 de novembre, per la “Vallès Drac Kids” del CE Terrassa el 24 de febrer, per la “4TKids” del CE l’Areny el 14 d’abril i per la “Mitja Kids” de l’AE Mitja del Castell l’1 de maig,

Una aposta per la base

El propòsit de crear aquest circuit va aparèixer quan el seleccionador de la Selecció Catalana de Curses per Muntanya i director del Centre de Tecnificació, Pere Rullan, va detectar, juntament amb el tècnic Fernando Rosa, l’important treball que es fa des de les entitats amb les escoles de Curses per Muntanya. Molts dels joves que entraven amb 15 anys al Centre de Tecnificació, provenien d’una escola i es va buscar la manera de treballar de forma conjunta entre la FEEC i aquestes entitats. Tenir una quarantena d’escoles censades amb uns 1.800 joves sota la seva tutela no era quelcom fàcil d’obviar. Rullan remarca la importància d’”unificar criteris per treballar de forma conjunta i que la base d’aquest esport vagi creixent”. De fet s’espera que el volum global d’aquest 2023/24 sigui d’entre 800 i 1.000 nens i nenes que correran alguna de les proves del circuit.

El circuit català d’escoles de trail fuig de la competició i busca l’essència de l’esport en els més joves.

L’interès mutu va propiciar que, després de diverses trobades, es creés un Comitè, encapçalat per Pere Rullan, per poder treballar dins l’estructura de la federació. Aquest Comitè està dividit en diferents àrees que treballen de forma autònoma: formació, competició i comunicació. Pel que fa a aquesta formació, la idea és crear uns continguts o unitats didàctiques que puguin servir com a referència per a aquelles escoles de trail que ho necessitin.

Tal com apunta Rullan, la diferència recau en el format de les proves: “Volem que les curses siguin festes de muntanya, no tan encarades en la competició. Intentarem incentivar la introducció d’altres activitats per tal que no només hi hagi la cursa”. Això podria incloure, per exemple, el muntatge d’un rocòdrom o d’altres activitats relacionades amb el medi.

A més, pel que fa als reconeixements, seran exclusius de cada cursa i es premiarà a tots els nois i noies per igual, no hi haurà ni un campionat ni un reconeixement global del circuit.

El president de la FEEC, Jordi Merino, ha volgut remarcar “la magnífica feina que es fa des de les entitats a través d’aquestes escoles de curses per muntanya, per tal que els més joves aprenguin a gaudir d’aquest esport des de ben petits”.