FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Oriol Montero i Marc Poma
Foto: Oriol Montero i Marc Poma

Notícies - 09/05/2019

De Kamtxatka a Teheran portant Catalunya al més alt del podi

Esquí de muntanya Seleccions catalanes

Dues competicions internacionals tanquen la temporada d’esquí de muntanya de la Selecció Catalana. De Kamtxatka (Rússia) a Teheran (Iran) competint en la ISMF European Series i la Asian Series respectivament.

La Selecció torna de Rússia amb tots els podis aconseguits possibles i es prepara per viatjar a la capital d’Iran i revalidar aquesta gesta.

Sis joves, acompanyats dels tècnics Joan Cardona i Xevi Sadurní, van desplaçar-se fins a Rússia per disputar la Kamchatka Race. Deu dies on Maria Illa (Club Muntanyenc Sant Cugat), Pau Coll (Ski Club Camprodon), Jordi Alís (Club Esquí Cerdanya Skimo Team), Júlia Casanovas (Club Esquí Cerdanya Skimo Team), Joan Reyné (Ski Club Camprodon) i Marc Solà (Ski Club Camprodon) van poder participar en dues curses de la ISMF després de conèixer un nou terreny a través de l’esquí de muntanya. Divendres 3 de maig era el torn de la prova vertical i dissabte, de la individual.

Tot i així, els joves van arribar el 30 d’abril per fer un entrenament previ i arribar amb millors condicions físiques a les curses. I va donar bon resultat. A pocs quilòmetres de Petropavlosvsk, capital de Kamtxatka, els joves van començar la concentració pujant a Otraya Hill. Una pujada d’uns 1.250 metres de desnivell positiu mentre s’endinsaven pel bosc de bedolls obrint traça. Una posterior baixada pel bosc i la tornada pel fons de vall va fer que sumessin fins a 1.800 metres de pujada. L’1 de maig no se’l van agafar de festa. Sedlo Hill era la muntanya escollida per aquell dia, amb una pendent progressiva sortint del bosc. I no paraven. L’endemà, sortida al cim més alt de la zona, el volcà Koryaskiy (3.456 m), pujant per una variant en busca de llengües de neu per poder arribar al cim sobre els esquís, amb ajuda de piolet i grampons. Nou hores són les que van tardar a completar l’ascensió, amb dues hores extres baixant per terreny tècnic. Gairebé 3.000 metres de desnivell en esquí alpí.

La Selecció fa un ple als podis a la prova vertical i la individual

Abans de les 7 del matí, els avisaven que la cursa vertical s’havia anul·lat. Hi havia ràfegues constants de 150 km/h, que comportaven alt perill si sortien de les cabines. Van dormir al terra amb un fred siberià que els gelava, però l’endemà els arribava la mangífica notícia que es correria la prova vertical, que seria una pujada sortint de la llengua que puja cap a l’Avancha Volcano fins a mitja pala, amb 620 metres de desnivell positiu en 3,4 quilòmetres. Pau Coll dominà la cursa en tot moment, acabant en 28’33”. Només tres segons després creuava la meta Jordi AlísJoan Reyné tancava aquest podi íntegrament català. Marc Solà arribava quart, completant el ple català masculí a les primeres posicions de podi. En categoria promesa, Júlia Casanovas creuava la meta després de 36’13”, aconseguint una brillant segona posició. Maria Illa completava el podi en tercer lloc.

Cinc pujades per als nois i quatre per a les noies els esperaven l’endemà a la prova individual, per a molts l’última prova de la temporada. Uns 16 quilòmetres amb 1.500 metres de desnivell acumulat per a ells i 1.350 per a elles. Els quatre nois catalans tornaven a dominar la cursa. En aquesta ocasió, era Jordi Alís qui acabava primer, en 1h21′. Pau Coll i Joan Reyné completaven el podi, seguits per Marc Solà en quarta posició. En noies, Júlia Casanovas aquest cop va aconseguir fer-se amb la victòria, després d’una cursa d’1h28′. Maria Illa va acabar tercera vuit minuts després, només superada per la russa Ania Masyshova.

La Damavand International Festival tanca la temporada d’esquí

Tres catalans són els que portaran el nom de Catalunya fins a Iran. Amb pocs temps de recuperació després de la Kamchatka race, Pau Coll, Jordi Alís i Júlia Casanovas són els membres seleccionats que, juntament amb el tècnic Antoni Massagué, seran presents al Damavand International Festival disputant l’última prova de la temporada.

Els quatre membres de la FEEC estaran de l’11 al 17 immersos plenament en el festival. Amb un problema d’altura afegit, diumenge deixaran els esquís a casa i disputaran una cursa a peu de 8 quilòmetres i 1.000 metres de desnivell, que acabarà a 3.000 metres sobre el nivell del mar. Després d’això arribaran fins als 3.900 metres per aclimatar-se per les posteriors curses, que es troben per sobre dels 3.000 metres.

Dilluns i dimarts els joves lluitaran per ocupar els primers llocs del podi a la cursa esprint i a la vertical. Aquesta són 2,3 quilòmetres amb un desnivell positiu de 711 metres que va dels 3.073 metres fins als 3.770.

Però aquí no s’acabarà l’aventura. Dimecres pujaran fins a 4.800 metres per preparar-se per ascendir l’endemà al Damavand (5.610 m), el volcà més alt d’Àsia. Tornaran a dormir al Camp 3, a 4.200 m, per dijous començar l’ascens a la muntanya volcànica iraniana de 6 a 12 del matí.