FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: El Joc
Foto: El Joc

Notícies - 19/04/2022

Convocades les proves d’accés al Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya

Cerdanya Esquí de muntanya Centres de tecnificació

Els pròxims dies 30 d’abril i 1 de maig de 2022 se celebraran les proves de selecció per entrar a formar part del Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya (CTEMC) de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), un dels referents en l’àmbit internacional en la formació de joves esquiadors de muntanya de competició.

El període de preinscripció restarà obert fins al pròxim 28 d’abril de 2022, data màxima per rebre la documentació. Per poder accedir a les proves de selecció, els nous candidats i candidates hauran de complir i justificar els següents requisits:

  • Estar en possessió del carnet federatiu FEEC modalitat D de l’any 2022.
  • Tenir a 31 de desembre de 2022 una edat entre el 14 i 18 anys.
  • Historial esportiu, que garanteixi un nivell d’esquí alpí mitjà/alt.
  • Fotografia actual en format carnet (paper i digitalitzada).
  • Certificat mèdic d’aptitud física per a l’esquí de muntanya. En cas de no presentar el document, declaració explícita de possessió d’aquest certificat.
  • Per als menors de 18 anys cal autorització materna, paterna o d’un tutor legal, especificant que l’esportista posseeix un certificat mèdic d’aptitud física per a l’esquí de muntanya.

Tots els esportistes de “nou ingrés” que accedeixin a les proves hauran de fer un ingrés de 20 euros mitjançant el gestor d’inscripció de la FEEC.

Les proves d’accés

Per tal de poder accedir al CTEMC cal realitzar unes proves, tant físiques com tècniques, per poder valorar el nivell inicial d’aquests esportistes de nou ingrés. L’objectiu d’aquestes proves es assegurar un nivell mínim per tal de poder treballar en la tecnificació dels esportistes integrants els propers anys.

Tots els esportistes de nou ingrés hauran de fer tots els testos tant tècnics com físics, els quals s’exposen a continuació. Els esportistes que ja en formen part del centre de forma consolidada només hauran de realitzar les proves físiques i les entrevistes de diumenge.

Pel que fa a la part tècnica, dins d’aquesta part es realitzarà l’anàlisi de diversos gestos tècnics. Aquests seran analitzats mitjançant un recorregut en un terreny propici per cada gest de forma immediata per els tècnics del centre.

Es realitzaran tests en un tram de lliscament amb pells, un tram de conversions, una zona de descens sense pells per terreny no trepitjat i en un tram amb pas patinador. Es valorarà la tècnica utilitzada en diferents aspectes segons el gest tècnic analitzat: la posició corporal, el treball dels esquís, la coordinació de moviments entre tren inferior i superior i l’efectivitat del gest tècnic. Per últim, també es realitzarà un circuit de canvis (test estàndard de 4 canvis realitzat dues vegades seguides) i que constarà de canvis de posar pells, treure pells, posar els esquís en la motxilla i posar els esquís als peus. En aquest test es valorarà el temps i la metodologia emprada.

Quant a la prova física, els aspirants hauran de realitzar un test vertical amb esquís amb la intenció de demostrar la seva capacitat aeròbica i del qual es valorarà el temps realitzat per completar el recorregut. Aquest constarà d’un traçat de 200m de desnivell positiu i es farà amb sortides individuals per temps. A més, es revisarà la freqüència cardíaca a l’arribada a la meta i, per tant, els aspirants hauran de portar un pulsòmetre individual a la prova.

Finalment, el jurat de tècnics format per Pau Gómez, director del CTEMC, Gil Orriols, Tècnic del CTEMC, i Aribau Portillo, Tècnic del CTEMC, efectuarà entrevistes de 15 minuts de durada i amb horaris establerts per a cada esportista. En les entrevistes es faran preguntes referents a les motivacions, la voluntat de compromís, inquietuds i disponibilitat dels aspirants.

Lloc, dia i hora de les proves

Les proves d’accés al CTEMC es realitzaran a l’estació d’esquí de La Masella (Cerdanya) i el lloc de trobada pels esportistes de “nou ingrés” serà el pàrquing de Coma-oriola, el dissabte 30 d’abril. En canvi, els integrants del CTEMC faran les seves proves a l’estació d’esquí La Molina (Cerdanya) i es reuniran al refugi de muntanya El Xalet UEC, el diumenge 1 de maig.

Els aspirants a ingressar al CTEMC faran les proves tècniques i físiques entre les 9.30h i les 14.30h del dissabte, i l’entrevista entre les 16h i 18h del mateix dia. En canvi, els que ja són integrants de l’equip faran les entrevistes personals i les proves físiques de registre entre les 9.30h i les 14.30 del diumenge.

En els propers dies s’acabarà de donar els detalls de la convocatòria per correu electrònic.

Material necessari

El material individual necessari per a participar en aquestes proves serà l’habitual de l’esquí de  muntanya: esquís, pals, botes, casc, motxilla, arva, pala, sonda, grampons graduats correctament, pells, ulleres sol i tempesta, 2 capes tren inferior i paravent, tres capes tren superior i paravent, 2 parells de guants i una gorra.

Per a més informació referent a temes administratius, us podeu posar en contacte amb la FEEC trucant al 934 120 777 o enviant un correu electrònic a adjuntdirtecnica@feec.cat.