FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 03/03/2019

Clàudia Sabata i Martí Làzaro, nous campions de Catalunya d’esquí de muntanya

Esquí de muntanya

La poca neu que hi ha a bona part del Pirineu català no ha estat un handicap important per l’organització de la que ja era la 19a Pocatraça. Una feina impecable de l’organització a càrrec del Centre Excursionista d’Olot ha fet que el recorregut presentés un molt bon estat per la competició. Un recorregut tècnic amb neu transformada durant la jornada i que ha permès als corredors gaudir de les millors zones de la Vall de Núria.

El traçat ha sortit precisament de Núria (1.960 m), i ha enfilat cap el pont de l’Escudé, coma de l’Olla, clot de Noucreus, pic de Noucreus (2.799 m), des d’on sense els esquís els participats han arribat al coll de la Fossa (2.710). Des d’allà han baixat fins la fossa del Gegant (2.608 m) per tornar a remuntar cap al Pic del Piolet (2.733 m). Des d’aquest punt han baixat cap als estanys de Carançà (2.400 m) (estany Blau i estany Negre), des d’on el recorregut A ha remuntat altre cop fins al pic de Noucreus (2.799 m) passant a prop del pas del Porc i de la fossa del Gegant. Un cop assolit el  pic de Noucreus han arribat a la vall de Noufonts (2.450 m) per tornar a pujar al pic de Noucreus passant pel coll de Noufonts (2.658 m). Des d’aquí, descens final fins a Núria pel “tubo” superant en total un desnivell positiu de 1.712 m.

L’organització ha treballat fins a última hora per poder tenir en condicions la traça d’un recorregut que la majoria de participants han aplaudit.

Les absències dels esquiadors catalans que aniran al mundial han obert un campionat de Catalunya que ha deixat sorpreses i confirmacions.

Clàudia Sabata torna i Làzaro sorprèn 

Mai havia marxat del tot però la millor esportista catalana promesa del 2018 ha tornat sembla amb força. Clàudia Sabata (Club Esquí Berguedà) s’ha proclamat campiona de Catalunya absoluta d’esquí de muntanya a la Vall de Núria. La berguedana després de superar diferents proves mèdiques que l’han tingut un pèl allunyada de la competició de primer nivell, ha demostrat que s’ha de comptar amb ella per recuperar el to que ha exhibit en categories inferiors.

Clàudia Sabata en plena cursa Foto: Jordi Costa Arnau

Sabata ha dominat la competició femenina i de fet ha estat en temps dels sub23 masculins que també feien el circuit B de la Pocatraça i que portava als esquiadors a superar un desnivell de 1.363 metres positius. De fet era, el traçat idèntic al dels séniors i júniors masculins, estalviant-se la darrera pujada al Noucreus.

Clàudia Sabata ha guanyat amb autoritat la cursa per davant de Queralt Riba (CE Ripoll) i Erola Bisquert (UE Vic). Les tres esportistes han estat les úniques que han baixat de les 2h 30′.  Sabata ha tancat la seva participació amb un temps de 2h16’05”, nou minuts millor que el de les seves dues perseguidores. La de Berga agafa el relleu de Clàudia Galícia (Skimo Club Cerdanya) com a campiona absoluta de Catalunya amb autoritat i després de dominar tota la Pocatraça.

En categoria masculina, sopresa a la meta. El del Ripollès, Martí Làzaro (CE Ripoll), ha superat al gran favorit, Joan Reyné (Skimo Club Camprodon). Reyné arribava com actual campió i volia repetir títol a Núria, però un defalliment a mitja cursa quan anava en primer lloc l’ha fet perdre un temps que ha aprofitat perfectament Làzaro per donar la campanada i proclamar-se campió de Catalunya.

Làzaro guanya així el seu primer títol nacional i s’estrena amb Sabata al més amunt del pòdium. Els dos esportistes han passat un control antidopatge al finalitzar la cursa.

La categoria masculina l’ha tancat Marc Solà ‘Poma’ (Skimo Club Camprodon) que s’ha adaptat bé al recorregut tècnic de la competició i no ha deixat escapar l’oportunitat d’ocupar el tercer calaix.

Reyné primer i Làzaro segon en un dels moments de la cursa. Foto: Corriolsdellum

En categoria promesa, Erola Bisquert i Aribau Portillo (UE Sabadell) s’han proclamat campions de Catalunya mostrant la bona salut d’un relleu que els júniors Guillem Farriol (UE Matadepera) i Núria Torra (AE Mountain Runners del Berguedà)  ja havien constatat pocs minuts abans.

Aquest campionat de Catalunya ha estrenat la categoria infantil on l’AE Mountain Runners del Berguedà ha dominat els tres primers llocs masculins amb Berenguer Gascó, Martí Sánchez i Jan Monné i en categoria femenina Aina Garreta (CE la Pobla de Segur) i Erola Rocias (CE Cerdanya Pirineus) han tancat el pòdium.