FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 21/06/2023

Catalunya, referent internacional en els museus de muntanya

Alpinisme Excursionisme Alpinisme Cultura Excursionisme

La reunió anual de la International Mountain Museums Alliance, la xarxa mundial de museus de muntanya, s’ha celebrat en aquesta edició a Roma.

Entre les diferents entitats i museus de muntanya de tot el món, aquesta edició era especial, ja que el membre col·laborador de la Junta de la FEEC, Carles Capellas, estrenava la presidència de la IMMA.

Capellas, responsable del Servei General d’Informació de Muntanya de Catalunya (SGIMC) conjuntament amb en Josep Paytubí, va ser nomenat president en l’última reunió de l’asssociació internacional i ha aprofitat l’ocasió per a seguir presentant els diferents projectes engegats a casa nostra.

Des de Catalunya s’està treballant per a poder tenir aviat un museu de la muntanya nacional. La FEEC, FGC i el mateis SGIM han començat ha fer passes per arribar a concretar aquest projecte de país.

Treball conjunt per un futur Museu de la Muntanya de Catalunya

El ric fons patrimonial de muntanya del Servei General d’Informació de Muntanya seria la base principal on es comença a dibuixar aquest futur Museu de la Muntanya de Catalunya.

Capellas ha pogut compartir experiències amb els responsables del Museu dels Alps de Chamonix, del Musu Nacional de Muntanya de Torí o responsables de museus especialitzats en muntanya de Polònia, Rumania, Euskadi, Suïssa, Canadà o el Nepal entre altres.

Carles Capelles després de recollir l’Ensenya d’Or de la FEEC conjuntament amb Josep Paytubí.

L’entrada de cinc nous membres, altament qualificats de diferents països, és un pas important que amplia els horitzons de l’IMMA i obre perspectives prometedores de noves sinèrgies pel desenvolupament de la documentació, la conservació, la valorització i la promoció de les cultures de les muntanyes del món.

L’Assemblea va ser organitzada per Daniela Berta i Veronica Lisino del Museo Nazionale della Montagna, de Torino, seu oficial de l’IMMA, junt amb el president de l’IMMA, Carles Capellas del Servei General d’Informaciò de Muntanya de Sabadell (Catalunya) que anava acompnayat amb en Josep Paytubí, i amb la col·laboració de Rosalaura Romeo i Antonella Sorrentino de Mountain Partnership
FAO/ONU.

La propera trobada se celebrarà el maig de 2024 al Museo Nazionale della Montagna, amb motiu del 150è aniversari de la seva fundació. Amb l’horitzó posat a l’any 2025 perquè Catalunya sigui qui aculli aquest important esdeveniment dels museus de muntanya del món.