FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 10/03/2016

Catalunya realitza els primers mapes de boscos d’alta resolució amb tecnologia làser

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i el CREAF, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, han creat vuit mapes d’alta resolució dels boscos catalans a partir de dades làser. Els mapes fets amb aquesta tecnologia tenen una resolució 2.500 vegades més gran que la dels inventaris forestals tradicionals i es poden descarregar gratuïtament en format GeoTIFF de la web de l’ICGC.

Tecnologia làser per a una resolució excepcional

Els mapes dels boscos de Catalunya s’han realitzat a partir de tecnologia LiDAR, concretament a partir de les dades obtingudes per l’ICGC entre els anys 2008 i 2011. El LiDAR és una tecnologia de teledetecció que mesura la distància a partir de l’emissió i el retorn de polsos làser des d’un avió. El resultat és una imatge tridimensional de molt alta resolució del relleu del terreny i de la vegetació que té per sobre.

El CREAF ha desenvolupat els models per a descriure cadascuna de les vuit variables forestals a partir de dades de camp i valors estadístics obtinguts de les dades làser 3D per part de l’ICGC. A partir d’aquests models, l’ICGC ha generat i distribuït els vuit mapes esmentats, d’una resolució excepcional. Per exemple, fins avui es treballava amb una única unitat d’informació per a definir de forma genèrica tota la Fageda d’en Jordà (Santa Pau, la Garrotxa). Amb aquesta informació, la presa de decisions en la gestió del medi natural quedava molt limitada. Amb aquests mapes, ara es disposa de 25 unitats d’informació per cada hectàrea.

La cartografia, que es pot descarregar en format GeoTIFF des de la web de l’ICGC, cobreix tota la superfície arbrada de Catalunya, segons el Mapa de Cobertes del Sòl de l’any 2009, i s’espera que siguin de gran utilitat en la presa de decisions sobre la gestió del medi natural i la biodiversitat.