FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies - Carros de Foc
Feec Notícies - Carros de Foc

Notícies - 27/08/2014

Carros de Foc, la travessia per descobrir el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Excursionisme

A finals del mes d’agost, els amants de les curses per muntanya tenen una cita amb la cursa Carros de Foc. Aquest any les dates de celebració són del 29 d’agost a les 7 hores fins a les 19 hores del 30 d’agost. Tot i que aquesta prova està concebuda en modalitat d’autosuficiència, els participants poden utilitzar els serveis de cada un dels refugis del recorregut per avituallar-se i recuperar les forces.

L’itinerari de la cursa per muntanya Carros de Foc discorre en la seva totalitat per un terreny d’alta muntanya, on els blocs de granit, les pedreres i els camins es barregen en un recorregut de 55 quilòmetres de distància amb un desnivell acumulat de 9.200 metres. Una travessia que uneix els nou refugis guardats que hi ha al Parc Nacional d’Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici, entre els quals, Colomina i Ernest Mallafré de la FEEC, per això, la travessa de Carros de Foc només es pot fer amb reserva prèvia.

Carros de FocUna cursa, dues modalitats

La travessa Carros de Foc té fonamentalment dues modalitats amb diferències respecte a les dates en que es poden realitzar i el reglament que s’aplica a cadascuna. La Carros de Foc Sky Runner és la que aquest any es disputa els dies 29 i 30 d’agost. La Carros de Foc Open aquest any va començar el 14 de juny i es pot realitzar fins al 20 de setembre. També hi ha prevista una modalitat “Carros de Foc Kids” per als acompanyants més petits de fins a 12 anys. Per fer el recorregut clàssic l’organització recomana dedicar-hi un mínim de 5 a 7 dies.

Descobrir els paisatges del Parc Nacional d’Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici ha estat sempre un dels objectius dels muntanyencs catalans. A través dels nou refugis guardats de la zona, aquesta és una manera de recórrer la zona fent diferents combinacions d’itineraris.

L’estiu de 1987 alguns guardes de refugis de la zona van decidir fer la travessa entre els Pallars, la Ribagorça i la Val d’Aran en només un dia, com una manera de visitar als altres guardes i xerrar una estona. Des de llavors, sigui estiu o hivern, quan algú fa la travessa, la veu corre de refugi en refugi tan ràpid com el vent creua els serrals: “avui passen els Carros de Foc”.