FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Refugis de la FEEC - Refugi Costabona Foto: Pep Llusà
Refugis de la FEEC - Refugi Costabona Foto: Pep Llusà

Notícies - 17/05/2023

Busquem voluntaris i voluntàries per una acció de neteja i arranjament del refugi Costabona

Ripollès Refugis

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, amb la col·laboració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i la Taula de Voluntariat Ambiental del Pirineu Oriental, organitzaran una acció de neteja i arranjament de l’interior del refugi d’emergències del Costabona, situat al terme municipal de Setcases (Ripollès), el pròxim dissabte 3 de juny de 2023.

L’acció consistirà bàsicament en netejar i repintar l’interior del refugi, força deteriorat, i fer algun arranjament menor en l’interior de l’equipament. Per a poder dur a terme l’acció amb garanties es necessiten 25 voluntaris i voluntàries, que s’hauran d’inscriure enviant un correu electrònic a l’adreça refugis@feec.cat abans del 26 de maig. Hauran d’indicar obligatòriament el seu nom i cognoms, DNI, data de naixement, adreça postal i telèfon. A tots ells se’ls tramitarà una assegurança de voluntariat per a l’ocasió.

Es necessiten 25 voluntaris i voluntàries, dissabte 3 de juny al Costabona

Prèviament s’hauran baixat amb l’ajuda d’un helicòpter tots els elements malmesos del refugi (matalassos, mantes, mobiliari…) i s’haurà pujat tot el material necessari per a la jornada del 3 de juny.

El punt de trobada de tots els participants en aquesta jornada serà a la collada Fonda, situada a mig camí entre Setcases i Espinavell i accessible per pista, a les 8:30h del matí. A partir d’aquest punt hi ha una aproximació a peu fins al refugi de Costabona d’1 hora aproximadament amb 280 metres de desnivell positiu. Un cop arribats al refugi s’organitzaran les tasques a realitzar, que s’allargaran durant tota la jornada.

El paper dels refugis d’emergència

Tan el de Costabona com la resta de refugis d’emergència situats arreu del país tenen una vocació total de servei públic. Es tracta d’equipaments que haurien de servir exclusivament per aixoplugar qualsevol excursionista en cas de mal temps, per a descansar puntualment i per esperar a ser atesos pels serveis d’emergència en el cas d’haver patit un accident realitzant alguna activitat de muntanya per la zona. Aquest  tipus de refugis es troben tots ells en zones aïllades on no hi ha refugis guardats, per la qual cosa són equipaments especialment valuosos pels cossos d’emergència, que mínim una vegada a l’any hi pugen per comprovar que les emissores d’emergència, en el cas que n’hi hagi per manca de cobertura telefònica, funcionen correctament.