FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Jordi Saragossa
Foto: Jordi Saragossa

Notícies - 17/05/2021

‘Balandrau, infern glaçat’ i ‘Llum i llibertat’ protagonistes al festival DocsBarcelona

Barcelonès Cultura

El Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona, DocsBarcelona, s’inaugurarà aquest 18 de maig amb l’estrena del documental “Balandrau, infern glaçat”, de Guille Cascante. Aquest documental català narra la tragèdia viscuda al Balandrau, situada al Pirineu gironès, el 30 de desembre de 2020, quan una forta i inesperada tempesta va sorprendre un grup de muntanyencs i va posar fi a les vida de nou persones. El festival, que s’allargarà fins al 30 de maig, presentarà més de 40 llargmetratges i curtmetratges de 33 països diferents. La novetat d’aquest 2021 és que l’esdeveniment se celebrarà en format híbrid i els documentals es podran veure tant de manera presencial al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i l’Aribau Multicines (Barcelona) com en línia a través de la plataforma Filmin.

El documental “Balandrau, infern glaçat” es podrà veure també aquest dimarts a partir de les 22h al programa Sense Ficció de Televisió de Catalunya.

Una festa de guardons

El certamen s’integra amb tres seccions oficials competitives: Panorama, que agrupa una selecció dels millors documentals del panorama internacional; Latitud, en la qual competeixen els millors documentals de la península Ibèrica i l’Amèrica Llatina; What The Doc!, que agrupa els documentals més transgressors de l’any; i DocsBarcelona, que premia el documental més votat pel públic. A més a més, DocsBarcelona reserva guardons per aquells documentals implicats en la defensa dels Drets Humans i també a directors joves, d’entre 16 i 21 anys. Així doncs, les propostes cada any tracten temes molt diversos, des del muntanyisme, als conflictes bèl·lics i polítics, biografies de persones populars i desconegudes pel públic, l’art, la dansa…

Llum i llibertat, un documental carregat de reivindicació amb la col·laboració de la FEEC

El certamen no només està centrat en la competició, sinó que també inclou sessions especials no competitives les quals permeten als espectadors visualitzar altres grans films com Llum i Llibertat, dirigit per Àngel Leiro amb la col·laboració de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Aquest documental segueix les històries de diversos escaladors que van fer possible il·luminar el massís de Montserrat des del capvespre del 30 de setembre a la matinada de l’1 d’octubre de 2019. L’objectiu era deixar-hi encesos 131 farells fent visibles els 131 presidents que Catalunya ha tingut des de l’origen. En el context d’una duríssima repressió judicial, amb els principals líders socials i polítics catalans a la presó o a l’exili, el documental mostra el poder de les intervencions artístiques per transmetre la voluntat d’un poble i evidenciar el conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol.

La mostra es pot veure de manera presencial el 27 de maig al CCCB o des de casa a través de la plataforma Filmin del 18 al 30 de maig.