FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 01/10/2019

Montserrat s’il·lumina demanant llibertat

Anoia Cultura Escalada Societat

Mig miler d’escaladores i escaladors han fet nit a 131 agulles de Montserrat per il·luminar la muntanya i reclamar la llibertat dels presos i preses polítiques.

Els participants de la iniciativa ‘Llum i Llibertat’ van començar a pujar a les agulles de Montserrat la tarda d’aquest dilluns 30 d’octubre i a tres quarts de vuit del vespre van encendre els 131 farells en record als 131 presidents de la Generalitat de Catalunya. En aquell mateix moment es tancava l’acte polític que es va fer a la zona esportiva del Bruc i on van intervenir els vice presidents d’Omnium, Marcel Mauri, i de l’Assemblea, Pep Cruanyes. Cruanyes i Mauri van precedir les intervencions del president de la FEEC, Jordi Merino i del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra.

Imatge de Montserrat il·luminada Foto: Jordi Saragossa

Merino va insistir en el seu discurs en el paper de les entitats excursionistes en la defensa del país i va reclamar la llibertat dels presos polítics en defensa de la llibertat d’expressió i de pensament. El president de la FEEC va voler destacar els valors de la Federació des dels seus orígens al costat de la cultura i la societat catalana.

L’acte el van seguir prop d’un miler de persones que van anar situant-se posteriorment als miradors que l’organització va preveure per poder presenciar en directe l’encesa dels farells i la muntanya de Montserrat il·luminada.

El President Torra al costat del president de la FEEC, Jordi Merino, encapçalant l’acte realitzat a El Bruc.

Ni els núvols baixos de l’hora de l’encesa, ni la nit van fer tirar enrere als participants en aquesta acció que no es van voler perdre un espectacle únic com el que es va poder veure a Montserrat. L’acte va voler ser un crit de llibertat, com va recordar el President, Quim Torra, que es va sumar a aquest crit des del cim de Sant Jeroni, acompanyat de bona part de la junta directiva de la FEEC.

Torra va demostrar que és un amant de la muntanya i com ja va fer en la iniciativa ‘Cims per la Llibertat’ va voler acompanyar als diferents excursionistes que es van animar a pujar al cim de Sant Jeroni on s’hi van concentrar prop d’un centenar de persones. El President català va dirigir unes paraules als organitzadors de l’acte i el cantant del grup ‘Gossos’ Natxo Tarrés va interpretar una adaptació al català del ‘Redemption Song’ de Bob Marley. Després de la interpretació de dos poemes es va tancar el moment més institucional a les agulles.

Els i les escaladores han apagat els farells el matí d’aquest 1 d’octubre, dos anys després del referèndum celebrat a Catalunya i després de passar la nit al ras a les seves agulles.

Més d’un centenar de centres excursionistes, entitats i clubs de muntanya de Catalunya han participat d’aquesta iniciativa que s’ha pogut veure des de diferents punts del país.

Cim de Sant Jeroni amb el President de la Generalitat, Quim Torra acompanyat del President i Vicepresident de la FEEC i membres de la junta, a més a més del president de la UFEC.

La iniciativa «Llum i Llibertat» ha estat un projecte impulsat per Artistes de la República, Assemblea Nacional Catalana, Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i el suport d’Òmnium Cultural, que consisteix a il·luminar cent trenta-una agulles del massís de Montserrat, que recordaran els cent trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya, per reclamar la llibertat del nostre país.