FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 25/02/2023

Anna Huguet i Jordi Bolet campions, en una Crononiu èpica

Berguedà Cerdanya Esquí de muntanya Esquí de Muntanya

Catalunya té nous campions de Curses Verticals d’Esquí de Muntanya. Anna Huguet (AE Mountain Runners del Berguedà) i Jordi Bolet (UE Vic) són els dos nous campions nacionals després d’emportar-se cap a casa una Crononiu de les que es recordaran.

La cursa cerdana acostuma a venir marcada per la forta pujada de la pista olímpica de la Molina i per un recorregut exigent amb un desnivell que frega els 900md+ i que fa que els esportistes arribin al Niu de l’Àliga amb les forces ben justes. Si a l’exigència física de la prova hi sumem les inclemències meteorològiques, la cursa es converteix en un examen molt exigent per als participants. La neu que ha caigut de forma constant durant la prova i que desdibuixava la traça amb molt poca estona, les baixes temperatures i la poca visibilitat d’una prova nocturna, ha convertit el campionat en una autèntic repte només a l’abast dels més ben preparats.

Una intensa nevada marca l’arribada al Niu

La Crononiu tornava quatre anys més tard de l’últim cop que es va disputar. Ho ha fet amb una arribada al Niu de l’Àliga i amb més distància de l’habitual que es quedava a la primera aturada del telecabina.

Una altra de les novetats és que el darrer guanyador, Marc Pinsach, ha pujat a ritme tranquil, sense competir i com a tècnic del CTEMC, un cop ha penjat els esquís. A més a més el gran dominador de les curses verticals actualment al país, Pere Rullan, ha fet d’escombra de la cursa que organitza el seu propi club, la Molina Esport Club. Rullan prepara la seva participació al Mundial de Boí que començarà aquest pròxim dimarts.  A això cal sumar-hi que com el mateix Rullan, 19 esportistes catalans han estat convocats per a disputar el Mundial de Boí (Alta Ribagorça) i això ha fet que aquests esportistes tampoc hagin disputat la cursa. Tot plegat deixava una Crononiu atractiva i oberta, on Jordi Bolet ha demostrat que passa per un gran moment de forma.

Bolet ha aconseguit superar al que es presentava com el seu principal rival, Jordi Alís (CE Cerdanya Skimo Team), amb gairebé dos minuts. Jordi Bolet ha completat la cursa amb un temps de 43:50.03 i Alís de 45:27:43. El duel entre els dos esquiadors de muntanya ha estat un dels atractius d’aquesta crononiu que ha consolidat a Jordi Bolet com a un dels grans dominadors de les proves verticals, ja siguin amb, o sense neu. El tercer calaix del pòdium ha estat pel membre del CTEMC, Oriol Oliver (Ski Club Camprodon) que ha entrat a quatre minuts d’Alís.

El president de la FEEC, Jordi Merino, ha estat l’encarregat de donar els trofeus als campions, Jordi Bolet i Anna Huguet.

En categoria femenina la victòria i el campionat se l’ha emportat Anna Huguet, que ha dominat la prova superant amb claretat a Ester Amills (CE Cerdanya Pirineus) i a Maria Ordoñez (GE Santfeliuenc). Cal remarcar, com a factor a millorar, la poca participació femenina en categoria absoluta on la francesa Cloé Vogt, ha estat segona però s’ha quedat sense pòdium del campionat de Catalunya, que només era per a esportistes catalanes.

En categories de base Aina Roca (AE Mountain Runners del Berguedà) i Pol Mena (AE Muntanya de Cap) han guanyat l’U 14, Maria Ramírez (UE Vic) i Pau Baqué (CE Cerdanya Pirineus) l’U16. Martí Costa (AE Mountain Runners del Beruedà) i Iona Montoliu (Societat Amics de la Muntanya), l’U 18 i Maria Butxaca (AE Mountain Runners del Berguedà) i Jan Torrella (UEC Bagà) l’U20.

La cursa ha estat puntuable també per la Copa Catalana d’Esquí de Muntanya FGC-Dynafit que es tancarà el pròxim 25 de març al Ral·li del CEC. 

Consulta classificacions provisionals de la Crononiu