FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 17/12/2020

‘A peu per Montdeví i altres serres de ponent’ s’emporta la 20a edició del premi Vèrtex

Premis Vèrtex

“A peu per Montdeví i altres serres de Ponent” és el títol de l’obra que s’ha endut el vintè Premi Vèrtex. Reunit l’11 de desembre passat, el jurat d’aquest concurs convocat per la FEEC amb la col·laboració de l’editorial Cossetània va atorgar el guardó a un recull de 23 itineraris excursionistes elaborat per Francesc Antillach i Antònia Ortiz.

El jurat ha estat format pel president de la FEEC, Jordi Merino; el director editorial de Cossetània Edicions, Josep Maria Olivé; el periodista i escriptor, Eliseu T. Climent; l’advocada i professora de la UdG, Judit Baseiria, el cap de redacció de la revista Vèrtex, Xavier Maduell i el director de la revista Vèrtex, Quim P. Casadesús.

La guia cobreix un territori de l’extrem occidental de Catalunya comprès majoritàriament dins la comarca de la Noguera, al sud de la serra de Montsec. Les excursions recorren les rodalies dels pantans de Canelles i Santa Anna: de sud a nord, indrets com Montpedró, Montderes, la serra de la Guineu, els Picons d’Os, Montdeví, la serra de Millà i la Pertusa – Sant Llorenç de la Roca, a l’entrada del congost de Mont-rebei.

El jurat ha valorat el treball d’Antillanch i Ortiz per la descripció precisa dels seus itineraris, l’atenció en els detalls del patrimoni cultural i natural i la qualitat de la seva presentació gràfica en els croquis i fotografies. També s’ha destacat que l’obra tracta unes serres molt poc divulgades en l’àmbit muntanyenc i pot obrir les mires als lectors que vulguin conèixer els atractius excursionistes de la zona.

El Premi Vèrtex va ser creat l’any 2000 per la FEEC i Cossetània Edicions amb l’objectiu de fomentar la qualitat en l’edició de guies de muntanya en català. Des de l’inici del nou mil·lenni, els reculls premiats han viatjat des del massís del Port fins a l’alt Pirineu, passant per les muntanyes de Prades, Montserrat, Collserola, Bages, Berguedà, Garrotxa, Pirineu oriental, Val d’Aran, Pallars Jussà i Pallars Sobirà. Una guia de rutes excursionistes per aquesta última comarca pirinenca va ser la guanyadora de l’última edició del concurs. També han obtingut el guardó diferents treballs dedicats a les serres de Ponent i del Prepirineu occidental català, com el Montsec, Sant Gervàs, Mont-roig i ara Montdeví.

La pròxima edició, la vint-i-unena, té com a termini de presentació dels treballs el 31 de desembre vinent. La dotació econòmica del Premi Vèrtex és de 3.000 euros i la publicació de l’obra dins la col·lecció Azimut de l’editorial Cossetània.