FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 28/08/2023

38 anys de la primera expedició catalana a assolir el cim de l’Everest

Alpinisme Alpinisme

Avui, 28 d’agost, es compleixen 38 anys que una expedició catalana trepitjava per primer cop el cim de l’Everest. Era el 1985 quan tres alpinistes catalans assolien el sostre del món pel vessant tibetà, escalant per l’aresta nord-est, a la banda xinesa, que fins al 1980 havia estat reservada a les expedicions de la Xina i del Japó.

L’expedició estava formada per catorze alpinistes: Conrad Blanc, qui la dirigia, Nil Bohigas, Òscar Cadiach, Jordi Camprubí, Jordi Canals, Lluís Gómez, Enric Lucas, Jordi Magrinyà, Joan Massons, Xavier Pérez, Antoni Ricart, Miquel Sànchez, Toni Sors i Carles Vallès. Cadiach, Sors i Vallès van fer cim juntament amb els xerpes Shambu Tamang, Narayan Shresta i Ang Karma.

Hem fet el cim!

Aquesta continua sent una de les gestes alpinístiques més recordades del país, així com les paraules pronunciades per ells des del sostre del món: “Hem fet el cim!”.

L’ascens final a l’Everest va durar sis llargues hores, amb moviments lents i complicats a causa de la neu. Aquesta expedició també va esdevenir la segona ascensió integral a aquest cim de la serralada de l’Himàlaia en època de monsons. Durant l’ascensió, va destacar l’escalada lliure d’Òscar Cadiach en el segon graó, que va superar aquest punt, situat a 8.600 m i considerat el més difícil de la ruta, sense necessitat d’utilitzar l’escala de suport que hi havia instal·lada.

El descens no va ser més fàcil. Els tres alpinistes van haver d’improvisar un bivac a 8.600 metres i, finalment, a les quatre de la tarda de l’endemà van arribar al camp base per a retrobar-se amb els companys d’expedició.

Al setembre, centenars de persones van celebrar la gesta a la plaça Sant Jaume amb el grup d’alpinistes catalans.