Història

Durant la primavera del 1978 un grup d’amics escaladors havien parlat sovint de com seria d’interessant i agradable poder trobar-se amb vells amics del món de l’escalada. En Josep Barberà va sorprendre als seus amics al cap de poc temps amb la seva força creativa i amb la idea de crear un grup al voltant del mític Cavall Bernat montserratí. Serien unes trobades per aquella gent que l’hagués pujat.

cavall_bernatImmediatament es comencen a establir contactes amb els vells escaladors d’altres temps: Pany, Estorach, Alaix, Vendrell, Ventura… L’única condició per formar part del Grup és haver pujat al Cavall. Es van fent les primeres reunions amb el vertader motiu de la idea del Grup: retrobar-se els vells amics. Es fan les primeres inscripcions als llibres registre i amb l’inici del simpàtic i vistós ritual casolà, s’imposen les primeres medalles numerades.

Aquestes trobades inicials són en restaurants, a l’hora de sopar, al Monestir, Rubí, Caldes, etc. Les trobades es repeteixen anualment preferentment a la muntanya de Montserrat, la Cova de l’Arcada, Sant Pau Vell, Can Jorba i d’altres. S’editen fulls, díptics, tríptics, recordant homes, vies i gestes del Cavall. Es celebren aniversaris com els 50 anys de la primera ascensió o els 25 anys de la primera missa. També cada any es recorda als companys cavallistes que ens han deixat en el curs de l’any.

El Grup va reposar la imatge que presidia el Cavall Bernat. La seva entronització va ser multitudinària amb un gran desplegament tècnic (amb un helicòpter) i de gran vistositat. En Josep Barberà va crear a casa seva el Museu Cavall Bernat, que acull entre d’altres joies, l’antiga imatge d’alumini cretinament estimbada del cim del Cavall. També trobem documentació de tantes roques catalanes amb la denominació de Cavall (Carall).

Des del Grup també es promocionen les 24 hores d’escalada al Cavall. En Josep Barberà, “alma mater” del Grup, escriu i edita el llibre “Història d’una Pedra”, per deixar constància de l’entranyable història del nostre alpinisme. Dissortadament, la primavera de l’any 2000 ens va deixar l’amic Josep. Ja eren 750 cavallistes en aquell moment.

Aquelles persones que desitgin pertànyer al Grup Cavall Bernat, cal que s’adrecin al correu electrònic: cavallbernat@feec.cat