FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Agenda / Activitats

40a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana

El passat 15 de febrer de 2009 tingué lloc a Montserrat l’acte de la 40a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, l’organització va correspondre al Club Excursionista de Gràcia, entitat que ja havia assumit l’organització els anys 1972 i 1997 en la 3a edició i la 28a Renovació.

Aquests actes tenen l’origen l’any 1968 commemorant el centenari del naixement de Pompeu Fabra i arran de la preocupació pel futur del català en ple franquisme. Aleshores el moviment excursionista s’imposà l’obligació d’organitzar anualment un acte de reivindicació per tal de garantir la plena normalitat en l’ús de la llengua pròpia.

Aquest objectiu es plasmà en una llàntia votiva realitzada per l’escultor Rafael Solanic que va quedar instal·lada a l’atri de la basílica de Montserrat i que duu la següent llegenda: L’encengué la Fe, la portà l’Esforç, la manté la Voluntat d’un poble. Des de llavors cada mes de febrer el món excursionista renova aquella flama.

Aquest any en arribar a la 40a edició els actes van tenir especial relleu. El 13 de desembre passat, es feu ja un acte de commemoració organitzat per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) a modus de reconeixement de tot el col·lectiu excursionista cap als promotors que van iniciar aquests actes de Renovació de la Flama. La celebració va aplegar a Montserrat més de cent persones representants de diferents entitats en un acte presidit pel Pare Abat Josep M. Soler, en el qual el nostre consoci Francesc Roma va presentar el llibre “Quaranta anys de la Flama de la Llengua Catalana 1968-2008”, que ha elaborat i coordinat per aquesta celebració. Per cloure l’acte Jordi Mir, en representació dels primers organitzadors va recordar-ne els inicis. Anton Fontdevila, president de la FEEC, en nom del moviment excursionista va fer un reconeixement a les entitats que durant aquests 40 anys han renovat el compromís de tot el col·lectiu amb la cultura i la llengua catalana, i també agraí al Pare Abat l’acolliment i la rebuda que sempre ha donat el monestir per aquestes renovacions. I ja el 15 de febrer, la Flama fou portada pel GEDE des de Monistrol fi ns al Monestir on fou rebuda per la comunitat a l’entrada del recinte de l’Abadia de mans del President del Club Excursionista de Gràcia, Francesc Sanahuja.

Un cop finalitzada la missa conventual es realitzà a l’atri de la basílica l’encesa simbòlica de la Renovació de la Flama i es cantà els Segadors. A continuació, a la sala d’actes de la basílica, el Molt Honorable President del Parlament Sr. Ernest Benach, va voler agrair el poder compartir amb tots els assistents aquell aniversari de la Renovació de la Flama, “que es diu molt amb la nostra voluntat de continuar sent vius com a poble, i que el català sigui llengua viva i de cohesió social; renovar la Flama, afirmà, és mantenir el record dels que ens han precedit en la tasca que nosaltres hem de prosseguir en una ferma confiança en l’esdevenir de la parla catalana, arrel de les nostres llibertats”. També van intervenir el president del Club Excursionista de Gràcia, Francesc Sanahuja, l’alcalde de Monistrol, Joan Miquel Rodríguez, i al final l’Abat de Montserrat, Josep M. Soler que va cloure l’acte.

40a Cartell renovació de la Flama de la Llengua Catalana