FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 304

Vall d’Isil, Pirineu blanc

Gener-febrer 2023

Vall d’Isil, els confins del Pallars Sobirà – Carles Lluch

La capçalera de la Noguera Pallaresa, repartida entre la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, amaga alguns dels paisatges més bells de Catalunya. El sector pallarès, al voltant del refugi del Fornet, és culminat per unes muntanyes costerudes, feréstegues i solitàries; un paratge fascinant i alhora exigent per a l’esquí de muntanya al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Foto de portada: Neu abundant a la vall d’Isil, amb la vista del pic de Vinyals i el Montalt. Foto: Carles Lluch

 

40 anys de cinema de muntanya a Torelló – Vèrtex

Ja són més de 1.600 les pel·lícules que des del 1983 s’han projectat al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló. El certamen osonenc no només és un referent internacional d’aquest gènere cinematogràfic, sinó que també representa un punt de trobada dels alpinistes i realitzadors de les millors produccions dels últims anys. Un cop bufades les quaranta espelmes, toca felicitar els qui fan possible aquesta festa, per la seva persistència i feina de qualitat.

 

Ruta dels 7 Pobles de la Tinença de Benifassà – Eliseu T. Climent

La Tinença de Benifassà és una comarca històrica, rica en patrimoni natural i cultural. Enclavada dins el Baix Maestrat castellonenc, comparteix les muntanyes del massís del Port amb el Matarranya i la Terra Alta. A la Tinença de Benifassà la vida es concentra en petits nuclis que formen l’escenari d’un itinerari circular que els connecta, la Ruta dels 7 Pobles. La travessa revela l’esplendor d’aquesta terra despoblada.

 

Carabaya i Vilcanota, els Andes oblidats – Sergi Ricart

L’estiu del 2021, l’alpinista i guia d’alta muntanya Sergi Ricart va realitzar una travessa amb BTT en solitari per les serralades Carabaya i Vilcanota, al sud dels Andes peruans. Uns 750 quilòmetres de recorregut combinats amb l’ascensió de cinc cincmils, on va obrir quatre vies. Això sí, hi va afegir algunes escapades a l’Amazònia per recuperar-se del fred intens de la puna andina.

 

Entrevista a Rosa M. Bosch – Marc Cornet

La periodista de La Vanguardia Rosa M. Bosch està especialitzada en temes de muntanya que tracta aquest diari i altres publicacions. Però el seu interès i sensibilitat per les problemàtiques socials la porta a difondre temes molt més amplis com la pobresa, els refugiats o les dones xerpes. Parlem amb ella de l’enfocament de la muntanya des del punt de vista de les persones que hi viuen.

 

Centre Excursionista Montserrat, 101 anys – Pau Vinyes

La ciutat de Manresa té una llarga tradició excursionista, ja que ha vist néixer diverses entitats dedicades al món del muntanyisme i a la cultura de l’excursionisme. La primigènia va ser el Centre Excursionista de la Comarca de Bages, fundat l’any 1905. Disset anys més tard, el 1922, naixia el Centre Excursionista Montserrat, amb Valentí Vallès com a primer president d’aquesta associació arrelada al cor del país.

Crèdits

VÈRTEX GENER - FEBRER 2023

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Luis Alfonso, Armand Ballart, Judit Baseiria, Aina Bosma, Dani Brugarolas, Roger Cararach, Oriol Clavera, Eliseu T. Climent, Marc Cornet, Jordi Corominas, Guille Cuadrado, Pere Esteban, Jesús Jordi Pinatella, Carles Lluch, Josep Llusà, Marc Pinsach, Sergi Ricart, Ester Sabadell, Aleix Serra, Iñigo Soteras i Pau Vinyes.  

COL·LABORADORS GRÀFICS: Christian Alonso, Jose Arimany, Oriol Baró, Pere Boter, Edu Català, Xavier Cervera, Raúl Comino, Carles Garcia, Claudia Camila López, Òscar Márquez, Anna Mongay, Jordi Play, Òscar Rodbag, Jesús Sancho, Pep Serra, Marc Toda i Marc Toralles.    

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: