FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 310

Roques foradades, finestres obertes a la curiositat

Gener-febrer-març 2024

Per visualitzar aquesta revista cal que t'identifiquis amb el teu usuari a l'àrea privada.

Foradades i ponts naturals – Òscar Argudo

Montserrat, Cantonigròs, Montsià… Quan sentim foradada, és probable que pensem en alguna d’aquestes, de les més visitades de Catalunya. Però n’hi ha moltes més. Més de tres-centes, de tot tipus i mides, repartides pel territori de manera desigual. Les visitarem durant les nostres excursions temàtiques per diferents massissos i comarques del país.

Foto de portada: Ràpel a la roca Foradada de Montserrat. Foto: Pep Gassó, Marta Llagostera i Jordi Noves.

Entrevista a Lynn Hill – Pat Soler

Llegenda viva de l’escalada, Lynn Hill va ser la primera persona a escalar en lliure el 1993 la mítica via The Nose, al Capitán, i la primera també a fer-ho en menys de 24 hores un any després; una ruta que en trenta anys atresora tan sols onze ascensions en lliure. En el marc del Festival de Muntanya Amunt del Club Excursionista de Gràcia, hem conversat amb una de les escaladores més icòniques de tots els temps.

Esquí de muntanya a la vall d’Incles – Pito Costa

A l’extrem oriental d’Andorra hi ha una autèntica perla, la vall d’Incles, un reducte de silenci allunyat de la massificació. A l’hivern es vesteix de postal de Nadal, com si fos un poblet dels Alps on el temps s’ha aturat per art de màgia. El riu serpenteja entre les bordes de pedra i de fusta i els arbres es tenyeixen de blanc, d’un blanc que impregna els altius cims per satisfer els amants de l’esquí més salvatge.

Riscos geològics a la muntanya – Xavi Gallach i Laura Trabal

El nostre territori no està exempt de riscos geològics com despreniments, allaus, grans esllavissades, sackungs o inundacions torrencials. Cal conèixer-los per intentar minimitzar-ne el risc i entendre com els seus efectes s’amplifiquen en zones muntanyoses.

Sant Miquel del Fai – Susanna Ginesta

Quan arribes a Sant Miquel del Fai caminant pel sender de Riells, els sentits s’aguditzen. De seguida veus i sents, a mà esquerra, el salt del Tenes i, si ha plogut poca estona abans, també pots contemplar l’intermitent salt del Rossinyol. La geologia i l’aigua deixen una empremta a l’indret més emblemàtic dels cingles de Bertí.

Centre Excursionista les Borges – Garrigues – Pau Vinyes

La comarca de les Garrigues no té grans desnivells ni cims destacats, però sí una viva inquietud per descobrir el territori propi i el de més enllà. El Centre Excursionista les Borges – Garrigues va ser fundat el 1982: ja són més de quaranta anys de vida excursionista entre oliveres.

Crèdits

VÈRTEX GENER - FEBRER - MARÇ 2024

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Òscar Argudo, Armand Ballart, Judit Baseiria, Dani Brugarolas, Sara Chacón, Eliseu T. Climent, Jordi Corominas, Pito Costa, Pere Esteban, Xavi Gallach, Susanna Ginesta, Lynn Hill, Jesús Jordi Pinatella, Josep Llusà, Albert Masó, Òscar Masó, Marc Pinsach, Roger Rovira, Ester Sabadell, Pat Soler, Iñigo Soteras, Laura Trabal i Pau Vinyes. 

COL·LABORADORS GRÀFICS: Jon Apodaka, Txema Arteta, Sam Bié, Sergi Boixader, Oriol Borrut, Pepe Camps, Jesús Cano, Simon Carter, Edu Català, Pep Gassó, Joan Escalé, Marc Janeras, Marta Llagostera, Carles Lluch, Anna Mongay, Nacho Morales, Jordi Noves, Pere Oller, Albert Pujol, Iñaki Relanzón, Alejandro Rey, Darío Rodríguez, Pep Serra, Jordi Solé i Joan Manuel Vilaplana. 

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Jaume Marco - estudi

IMPRESSIÓ: Rotimpres

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / AD-LANTE

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: