FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 299

Montserrat, la muntanya màgica

Gener-febrer 2022

Montserrat 360º, la volta al massís – Albert Vilana

La muntanya més singular, simbòlica i emblemàtica de Catalunya amaga a ponent un refugi de la FEEC plenament integrat a la regió d’Agulles. La travessa denominada Montserrat 360º acudeix a fer-hi nit en un recorregut circular de dues jornades que enllaça les sis regions de la muntanya serrada: d’oest a est, Agulles, Frares Encantats, Ecos, Tabor, Tebes i Tebaida.

Foto de portada: Vista des de l’Albarda Castellana (1.178 m), sostre comarcal del Baix Llobregat, cap a les agulles de Tebaida (Sant Benet) i el Vallès Occidental. Foto: Joana Ribes

Andalusia oriental amb BTT – Manel García

L’Alpujarra és una regió situada a la falda del vessant sud de la Sierra Nevada, entre les províncies de Granada i Almeria. Una llarga ruta amb BTT provinent de terres malaguenyes descobreix els seus atractius naturals i culturals, a la vegada que planteja un repte esportiu a l’altura de l’indret. Molts quilòmetres, molts metres de desnivell, una orografia complexa i tot tipus de terrenys ens esperen a l’Andalusia més muntanyosa.

Serra de Montdeví, premi a l’oest – Francesc Anyillach i Antònia Ortiz

A peu per Montdeví i altres serres de Ponent és el títol de l’obra guanyadora de la vintena edició del Premi Vèrtex. A l’espera de la seva pròxima publicació en forma de llibre (Cossetània Edicions), farem un bon tast de les possibilitats d’aquesta zona: un territori de l’extrem occidental de Catalunya comprès dins la comarca de la Noguera i al sud de la serra del Montsec.

Centre Excursionista Puigcastellar, 75 anys – Pau Vinyes

El puig Castellar, el turó que esguarda Santa Coloma de Gramenet, dona nom a una de les nombroses entitats excursionistes històriques del Barcelonès. L’any passat en va fer 75 de la seva fundació, però els orígens de l’excursionisme associatiu en aquesta ciutat es remunten al 1934, en què es va crear la secció excursionista de la Cooperativa La Colmena.

Entrevista a Pepe Ordóñez – Marc Cornet

El pilot d’emergències més veterà d’Europa s’acaba de jubilar. Pepe Ordóñez n’ha vist de tots colors des de l’aire, pilotant helicòpters de rescats. Ara que la seva professió està regulada per molts més protocols de seguretat que quan va començar, li toca plegar. Pel camí, molta feina, instants de vertigen, muntanyes d’emocions, sang freda i vides salvades.

Crèdits

VÈRTEX GENER - FEBRER 2022

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO:

Luis Alfonso, Francesc Antillach, Armand Ballart, Judit Baseiria, Aina Bosma, Eliseu T. Climent, Marc Cornet, Jordi Corominas, Pere Esteban, Enric Faura, Manel García, Jesús Jordi Pinatella, Josep Llusà, Òscar Márquez, Antònia Ortiz, Marc Pinsach, Ester Sabadell, Abián San Gil, Aleix Serra, Iñigo Soteras, Albert Vilana i Pau Vinyes.   

 

COL·LABORADORS GRÀFICS:

Pau Aguilera, Juan Manuel Borrero, Gerard Campderrós, Francesc Campos, Roger Cararach, Bernat Carola, Edu Català, Joan Escalé, Miquel Femenia, Francesc Francès, Peter Horvath, Jordi Marcillo, Albert Masó, Òscar Masó, Anna Mongay, Marc Morer, Xavi Pelahí, Joana Ribes, Jordi Sàez, Pep Serra, Marc Toda, Joan Vidal i Emili Vilamala.   

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: