FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 291

Míriam Marco, la primera guia d’alta muntanya catalana

Setembre-octubre 2020

Entrevista a Míriam Marco – Marc Cornet

“El que busco a la muntanya és la llibertat”, ens diu Míriam Marco. Ella busca els grans espais per escalar i esquiar arreu del món i cerca la millor manera de transmetre una passió que la guia constantment; amb la llibertat i la seguretat de qui és la primera alpinista catalana que ha culminat el llarg procés per ser guia d’alta muntanya”.

Cent anys de FEEC – Francesc Roma

El quart article de la història de la FEEC versa sobre l’excursionisme un cop acabat el franquisme. Els esports de muntanya, l’ecologisme i les diferències de gènere han estat eixos al voltant dels quals ha girat el moviment excursionista de les últimes dècades.

Travessa de Camprodon a Cotlliure – Xavier Grivé

Des de la vall de Camprodon fins a la costa del Rosselló, cinc etapes a peu uneixen les altes valls del Pirineu oriental amb les aigües de la Mediterrània. Es tracta d’una nova travessa organitzada i porta per nom Del Pirineu al mar.

Ascensions al Parc Nacional del Triglav – Olga Rovira i David Guiu

El Triglav, amb els seus 2.864 metres d’altitud, és el cim més alt d’Eslovènia i dels Alps Julians. Aquesta i les muntanyes de l’entorn configuren un terreny fascinant de valls boscoses i pics escarpats; de senders amables i camins equipats vertiginosos.

Mountain Wilderness a l’Hindu Kush – Koki Gassiot, Cóncep Miró i Jordi Quera

L’estiu del 2019, un equip internacional va obrir una via al Thalo Zom, un sismil perdut als confins del Pakistan. L’expedició es va emmarcar en un projecte de Mountain Wilderness que vol col·laborar en el foment del turisme sostenible i la formació de guies de muntanya a la vall de Swat.

Alpina, una editorial amb història – Clara Blanchar

Alpina, la coneguda editorial de cartografia excursionista, bufarà setanta-cinc espelmes l’any vinent. L’editorial de Granollers no només publica mapes de Catalunya i no es dedica tan sols a la cartografia, sinó també a l’edició de guies de natura i d’esports de muntanya.

Crèdits

VÈRTEX SETEMBRE-OCTUBRE 2020

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO:

Luis Alfonso, Genni Archetti, Armand Ballart, Judit Baseiria, Clara Blanchar, Sergi Boixader, Dani Brugarolas, Eliseu T. Climent, Marc Cornet, Pere Esteban, Koki Gassiot, Xavier Grivé, David Guiu, Pau Guzmán, Cristina Llaó, Míriam Marco, Jesús Jordi Pinatella, Josep Llusà, Laura Piferrer, Marc Pinsach, Francesc Roma, Olga Rovira, Ester Sabadell i Aleix Serra.

COL·LABORADORS GRÀFICS:

Lise Billion, Bru Busom, Simon Carr, Josep Casanovas, Edu Català, Agustí Descarrega, Cristina Domingo, Martín Elías, Jordi Esteve, Joan López, Ferran Martínez, Jordi Maymó, Anna Mongay, José Luis Ordóñez, Santi Pocino, Iñaki Relanzón, Pere Rullan, Pep Serra, Marc Toralles i Jaume Tort.

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: