FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 302

Himàlaia en femení

Setembre-octubre 2022

Alpinistes catalanes als vuitmils – Elisabet Cassà

Fa vint-i-un anys de l’expedició femenina que a la tardor del 2001 va coronar el Shisha Pangma Central, de 8.013 metres d’altitud. Va ser la primera expedició catalana a un vuitmil integrada únicament per dones, fins i tot en l’equip de suport. Revivim aquesta i altres ascensions pioneres sobre els colossos de la Terra.

Foto de portada: L’alpinista observa la muntanya del Nuptse des de la glacera del Khumbu, durant l’ascensió a l’Everest. Foto: Javier Camacho

El massís del Montgrí – Francesc Xavier Gregori

Al nord del Baix Empordà hi ha una zona que reuneix diferents elements d’excepció dins el litoral català: penya-segats de cent metres d’altura, la desembocadura d’un riu, dunes costaneres, un castell monumental i un arxipèlag de set illots. Parlem del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, un mosaic de natura únic a Catalunya.

100 Cims, l’ampliació d’un repte – Vèrtex

El repte dels 100 Cims consisteix a pujar un centenar de muntanyes incloses en una àmplia llista que cobreix les diferents serralades catalanes. Coneixement de la geografia, esport i creació fotogràfica i literària són alguns dels propòsits que la iniciativa persegueix i aconsegueix des de fa setze anys. Ara el repte s’amplia: més de cinc-cents cims i milions d’emocions malden per completar una llista inacabable.

Centre Excursionista Tarragona, 50 anys – Pau Vinyes

Un dels impulsors històrics de l’excursionisme tarragoní va ser Leandre Lerín, que l’any 1923 va fundar el Grup Excursionista Muntanyenc. Entre les nombroses entitats excursionistes que durant la història ha tingut la ciutat, el Muntanyenc i l’Agrupació Excursionista Ginesta van subsistir per acabar creant el Centre Excursionista Tarragona el 1972, just fa cinquanta anys.

Entrevista a Jordi Canyameres – Marc Cornet

De persones súper aficionades a la muntanya n’hi ha moltes, però que no aturin l’activitat durant molts anys no n’hi ha tantes, i menys que aconsegueixin fer-ne la seva professió. En Jordi Canyameres fins i tot té una història tràgica d’alpinisme extrem que no voldria haver d’explicar, però que va passar.

Crèdits

VÈRTEX SETEMBRE - OCTUBRE 2022

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Luis Alfonso, Bakartxo Aniz, Armand Ballart, Judit Baseiria, Aina Bosma, Jordi Canyameres, Francesc Cardona, Elisabet Cassà, Marc Cornet, Jordi Corominas, Pere Esteban, Enric Faura, Francesc Xavier Gregori, Jesús Jordi Pinatella, Josep Llusà, Oscar Márquez, Xavier Martorell, Jordi Pina, Nicolau Pineda, Marc Pinsach, Ester Sabadell, Iñigo Soteras i Pau Vinyes.   

COL·LABORADORS GRÀFICS: Òscar Argudo, Miquel Badia, Salvador Berdajin, Javier Camacho, Bernat Canyameres, Esther Cañas, Xavier Capdevila, Roger Cararach, Edu Català, Miquel Llonch, Rafael López-Monné, Miquel Mas, Pep Mas, Oriol Mestre, Roger Mestre, Anna Mongay, Santi Padrós, Marcel Puig, Alejandro Rey, Vicente Rodríguez, Pere Rullan, Pep Serra, Marc Subirana i Joan M. Vives.

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: