FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 309

Esquí de muntanya. Addictes a l’hivern

Novembre-desembre 2023

Per visualitzar aquesta revista cal que t'identifiquis amb el teu usuari a l'àrea privada.

Entrevista a Maria Costa – Quim P. Casadesús

El gener del 2020, l’esquí de muntanya va debutar com a esport olímpic durant l’olimpíada de la joventut a Lausana, on Maria Costa va aconseguir la primera medalla d’or olímpica de la història de l’esquí de muntanya en modalitat esprint. Però la Maria és l’emblema perfecte d’una jove esportista que toca de peus a terra. A la recta final del seu pas pel Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya i des del seu estadi d’entrenaments de Font-romeu, l’esquiadora bagenca ens parla des de la humilitat i l’ambició de les qui són les puntes de llança de l’esquí de muntanya català.

Foto de portada: Maria Costa, esquiadora de muntanya. Foto: Xavi Palahí.

Pirineu oriental, l’esquí amable – Jordi Longás

Entre la Cerdanya i el mar, de la conca del Segre cap a l’est, els Pirineus tenen un reguitzell de muntanyes òptimes per fer-hi esquí de muntanya, amb ascensions ideals per començar la temporada o per a la iniciació sempre i quan les condicions de la neu hi siguin favorables.

Esquí de muntanya a les estacions catalanes – Marc Pinsach

L’evolució natural de l’esquí de muntanya l’ha convertit en un esport amb diferents cares i moltes opcions per a tothom qui l’ha començat a practicar. Les tradicionals estacions d’esquí del grup FGC s’han adaptat a aquest canvi i els darrers quatre anys han mostrat una aposta convençuda per potenciar l’esquí de muntanya.

Congostos al Prepirineu – Roger Rovira

Gorja, barranc, congost, estret… Són molts els termes per referir-se a les valls estretes per on circula un curs fluvial. Al Prepirineu, els rius Segre, Rialb, Aigua de Valls i el torrent del Grau de l’Ós, entre molts d’altres, amaguen insòlits racons engorjats, fascinants tant si es miren des de dalt com des de baix.

Espinelves, els avets de les Guilleries – Oscar Farrerons

Al sector oriental de la comarca d’Osona, Espinelves presenta una terra de boscos, avetedes i arborètums. Els visitarem durant una excursió circular entre Espinelves i Viladrau, sempre acompanyats pels avets d’aquest autèntic museu natural que són les Guilleries.

L’entitat excursionista catalana més antiga dels Pirineus – Pau Vinyes

L’any 1928, en fa noranta-cinc, una excursió al Cadí significava el naixement del Club Esquí Berguedà. Els centres muntanyencs centenaris van néixer a redós de ciutats allunyades de les grans serralades excepte el que ens ocupa, que és l’entitat excursionista catalana més antiga dels Pirineus.

Crèdits

VÈRTEX NOVEMBRE - DESEMBRE 2023

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Armand Ballart, Judit Baseiria, Dani Brugarolas, Sara Chacón, Eliseu T. Climent, Jordi Corominas, Pere Esteban, Oscar Farrerons, Enric Faura, Jesús Jordi Pinatella, Josep Llusà, Jordi Longás, Míriam Marco, Marc Pinsach, Quim Pla, Roger Rovira, Ester Sabadell, Aleix Serra, Iñigo Soteras, Emili de Tomàs i Pau Vinyes. 

COL·LABORADORS GRÀFICS: Pau Aguilera, Sergi Boixader, Xavier Capdevila, Bernat Carola, Edu Català, Joan Divi, Juan Goyanes, Pep Hubach, Adri Martínez, Carme Molist, Anna Mongay, Anna Moragues, Xavi Palahí, Robert Ramos, Roger Salanova, Francesc Sanahuja, Ivan Sanz, Pep Serra, Pat Soler i Cesc Torrent.

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Jaume Marco - estudi

IMPRESSIÓ: Rotimpres

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: