FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 306

Especial Pirineus. Els colors de casa

Maig-juny 2023

Per visualitzar aquesta revista cal que t'identifiquis amb el teu usuari a l'àrea privada.

Foto de portada: Marcòlic groc (Lilium pyrenaicum), el lliri dels Pirineus. Foto: Sergi Boixader.

 

Circ de Gavarnia, l’espectacle total – Luis Alfonso

Els espectaculars desnivells que rodegen el poble de Gavarnia possibiliten una gran varietat d’itineraris, des de tranquil·les passejades fins a dificultoses escalades de diversos dies. Recomanem algunes de les grans clàssiques del circ més famós dels Pirineus, per progressar entre cascades gegantines i repassar l’evolució de l’escalada des de finals del segle XIX.

 

Turon de Néouvielle, la primera ascensió coneguda d’un tresmil – Òscar i Albert Masó Garcia

A finals del segle XVIII, diferents equips de científics i d’enginyers militars van organitzar expedicions als Pirineus per esclarir quin era el cim més alt de la serralada. L’agost de 1787, els francesos Henri Reboul, Jacques Vidal i diversos acompanyants van coronar el Turon de Néouvielle (3.035 m), el primer tresmil pirinenc del qual es té constància d’ascensió.

 

Barrancs de la vall de Benasc – Xavier Guerrero

A les diverses activitats de muntanya que des de sempre s’han desenvolupat a la vall de Benasc, cal afegir-hi la pràctica del descens d’engorjats. Ressenyem quatre descensos de dificultat variada que es poden comptar entre els més atractius de l’alta vall del riu Éssera. De sud a nord, Liri, Chico, Gordo i la gran estrella: l’Aigüeta d’Eriste.

 

Crestes de la Val d’Aran, entre la terra i el cel – Montserrat Timoneda i Jaume Llanes

La Val d’Aran té una orografia complexa i abrupta, com correspon a la seva ubicació al bell mig de la serralada pirinenca. Presenta crestes de tot tipus: d’assequibles, d’exigents, de curtes, de llargues…, i constitueixen unes talaies privilegiades per admirar el magnífic territori aranès, amb els grans massissos del Pirineu central com a teló de fons.

 

De l’Aran al Coserans, el verd occità – Carles Claraco

Pass’Aran és el nom amb què es coneix la magnífica travessa circular que recorre el nord de la Val d’Aran i el sud del Coserans. Visita un entorn d’alta muntanya fronterer ple de verdor i és un itinerari assequible i poc transitat alhora. Els qui vulguin afegir-hi un plus d’atracció, i també d’exigència, tindran la possibilitat de coronar quatre dels pics més emblemàtics i escarpats de les terres occitanes.

 

Travessa pel Prepirineu i el Pirineu catalans – Joan Mirabet

Hi ha travesses colossals com l’anomenada TICA muntanya (Travessa Integral Catalana), una gran ruta circular que uneix el Prepirineu i el Pirineu català recorrent bona part del muntanyam del nord de Catalunya i d’Andorra. Aquí ens centrarem en el seu sector oriental, a cavall de l’Alta Garrotxa i l’Alt Ripollès.

 

Canigó, volta al mite – Syndicat Mixte Canigó Grand Site

El massís del Canigó s’erigeix en una altiva fortalesa a cavall del Vallespir, el Conflent i el Rosselló; un escenari perfecte per realitzar un itinerari circular que barreja història i llegendes a cada racó. Els refugis del recorregut ens portaran a situar-nos als punts cardinals del Pirineu oriental més mític.

 

Crèdits

VÈRTEX MAIG - JUNY 2023

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Luis Alfonso, Sara Chacón, Carles Claraco, Xavier Guerrero, Jaume Llanes, Josep Llusà, Albert Masó, Òscar Masó, Joan Mirabet i Montserrat Timoneda.

COL·LABORADORS GRÀFICS: Salvador Berdajin, Sergi Boixader, Edu Català, Jordi Longás, Jean-Christophe Milhet, Anna Mongay, Pat Soler i Joan Vidal.

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: