FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 236

Dossier Alps: abismes possibles

Maig-juny 2011

DOSSIER ALPS. ALPINISME

Aletschhorn. Entre el cel i el gel
Suïssa, França i Itàlia sumen una norantena de cims de més de 4.000 metres; un rosari de pics que volen tocar el cel dels Alps i que tot alpinista anhela escalar. Alguns d’aquests baluards es defensen de l’assalt humà amb vertiginoses cares nord o arestes afilades. D’altres ho fan amb exagerats pendents de neu o muralles de roca. A l’Oberland suís, però, hi ha una muntanya que es protegeix amb una tècnica ancestral, vestigi d’una era llunyana, com és envoltar-se de glaceres…
TEXT: Jordi Ferrando

DOSSIER ALPS. DIVULGACIÓ CIENTÍFICA

Mont Blanc. Museu de ciència
Atrets per la sucosa recompensa econòmica del científic Saussure, l’any 1786 el cercador de cristalls Balmat i el doctor Paccard van ser les primeres persones del món a petjar el cim del Mont Blanc. El sostre dels Alps, elevat sobre la ratlla dels 4.800 metres d’altitud, no només suposava un repte físic i mental titànic en aquella època, sinó que constituïa un immens laboratori a l’aire lliure. 235 anys més tard, la història continua.
TEXT: Pere Renom

DOSSIER ALPS. VIES FERRADES I BTT

Vall d’Ampezzo. Viu l’estiu
És estiu. Puja la temperatura. Puges tu també des de Belluno per alenar l’aire fresc de les Dolomites. Cortina d’Ampezzo és avui la teva Meca; demà, el punt de partida d’un itinerari que gosarà desafiar alguna de les superbes muralles que vetllen impertèrrites sobre la vall; demà passat, l’inici d’una pedalada emmarcada en una xarxa de pistes, senders, boscos i refugis que potser no havies vist mai; i l’endemà… Tranquil, l’estiu és llarg.
TEXT: Olga Rovira Pijuan i David Guiu Oliver

EXCURSIONISME

Travessa Aran-Coserans. Les dues cares de la moneda
Al sector septentrional de l’Aran i al meridional de la comarca veïna, el Coserans, hi ha una de les raconades més salvatges del Pirineu. La travessa que proposem transcorre a tocar de la frontera entre ambdós territoris. Una ruta circular que a través de cinc etapes ens permetrà descobrir paisatges que, tot i la seva proximitat amb Catalunya, ens són molt desconeguts.
TEXT: Àlex Domec

EXCURSIONISME

Pla de l’Estany. Fluència controlada
La comarca del Pla de l’Estany, una de les més petites de Catalunya, depèn hidrològicament de la Garrotxa. La pluja caiguda a la part nord d’aquesta comarca veïna alimenta subterràniament el conegut estany de Banyoles i un seguit de rierols i saltants que vehiculen l’aigua cap al Fluvià. Per conèixer aquest i altres fenòmens naturals de la contrada ressenyem un itinerari al voltant del pla de Martís, un reducte de vida rural i de diversitat paisatgística envoltada de muntanyes.
TEXT: Xavier Gregori

ENTREVISTA

Albert Salvadó: “La muntanya m’ha pres amics, però abans me’ls va donar”
Albert Salvadó, àlies Ganxets, de 42 anys i nascut a Reus, és actualment un dels escaladors i alpinistes més prolífics de l’escenari català. Extravertit i optimista, l’energia desbordant de l’Albert l’ha portat durant una colla d’anys a resseguir minuciosament l’accidentat territori vertical del país i de fronteres enllà. Ha repetit vies dures i n’ha obertes de noves arreu, sense més pretensions que passar-s’ho bé i compartir-ho amb els amics.
TEXT: Pep Soldevila