FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 239

Curses de muntanya: duresa i plaer

Novembre-desembre 2011

ESCALADA EN ROCA

Crestes Ribagorçanes. Franges que agermanen
La Ribagorça s’inclou dins l’anomenada Franja de Ponent, aquella llenca de territori on el català perviu en contacte amb l’aragonès i el castellà. Tal com ho fan les llengües, les muntanyes de la comarca comparteixen uns trets comuns. El seu relleu calcari és trencat, abrupte i amb dos elements sempre presents, roca i aire, més una línia que els agermana: les crestes.
TEXT: Laura Piferrer i Josep Mula

ESQUÍ NÒRDIC

Esquí nòrdic de passeig. La muntanya que no puja
L’onzena edició del Premi Vèrtex ha premiat una obra diferent de les guardonades habitualment: els 65 recorreguts d’esquí nòrdic a Catalunya (Cossetània Edicions) llisquen més enllà de les estacions d’esquí de fons per descobrir els al·licients hivernals dels grans espais amb els mínims desnivells.
TEXT: Iñaki Núñez

TÈCNICA

Curses de muntanya. La força de l’entrenament
Córrer per la muntanya és un plaer relaxant, però alhora és un exercici dur. Si a més voleu participar en competicions i preteneu gaudir-hi més que patir-hi, haureu de preparar les proves a fons i amb temps suficient. Les pocions màgiques no existeixen, però l’efecte d’un bon entrenament pot resultar quasi miraculós. Que la força us hi acompanyi!
TEXT: César Thovar

PERSONATGE

Walter Bonatti (1930-2011). L’home que es volia conèixer
El 13 de setembre passat va morir a la ciutat de Roma l’alpinista italià Walter Bonatti, un dels muntanyencs més fascinants i indòmits del segle xx, tant per les seves ascensions excepcionals com per la manera en què va dur- les a terme. Resumir la seva vida en un article, o fins i tot en un llibre, és una tasca impossible; evocar-la, però, sempre serà una invitació a l’autoexigència ètica i vital.
TEXT: Josep Maria Cuenca

ENTREVISTA

Jordi Canals: “Formar esportistes implica formar persones”
Des de l’any 1997 Jordi Canals dirigeix el Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya de la FEEC, per on han passat esquiadors de la talla de Kílian Jornet, Mireia Miró o Marc Pinsach, i ja fa 27 anys fou un dels pares de la Copa Catalana d’Esquí de Muntanya. Però en Jordi va iniciar la seva trajectòria alpinística a mitjans dels anys 70 i l’any 1985 participà en l’expedició catalana que va fer el cim de l’Everest. No són motius més que suficients per entrevistar-lo?
TEXT: Josep Llusà