FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Carla López
Foto: Carla López

Notícies - 22/09/2019

Víctor Sans i Llibertat Estel guanyen en el 10è aniversari del Ral·li d’escalada de Terradets

Pallars Jussà Escalada esportiva Escalada

La Paret de les Bagasses ha acollit aquest cap de setmana 75 escaladors i escaladores a les 12 hores del Ral·li d’Escalada de Terradets, que enguany ha celebrat el seu 10è aniversari i que el Club Alpí Virtual ha tornat a ser l’organitzador. Durant tot el dissabte 21 de setembre, l’objectiu dels participants ha estat escalar el màxim nombre de vies de gran longitud, entre 200 i 500 metres, en un temps màxim de 12 hores.

Tot i que les previsions meteorològiques pel cap de setmana no eren gaire bones, a les 7:30 del matí s’ha donat la sortida al ral·li ja que les ganes dels participants i l’esforç de tota l’organització han estat claus per seguir endavant amb la jornada.  Quan s’ha donat el tret de sortida, 35 cordades (provinents d’arreu del món) han començat a enfilar-se per la Parets de les Bagasses i Roca Regina (al Congost de Terradets).

 

La previsió meteorològica no ha fallat i a les 9 del matí ha començat a ploure. Algunes de les cordades han baixat i per altres la pluja no ha estat cap impediment per seguir escalant i acabar la via. A mig matí el mal temps ha passat de llarg i les cordades que han baixat ho han volgut tornar a intentar. Al final, gran part de la jornada ha estat marcada pel bon temps tot i que el vent hi ha estat present durant tot el dia.

Les 12 hores han finalitzat a les 19:30 de la tarda amb Víctor Sans (Club Excursionista Borges Garrigues) i Llibertat Estel Pares (Club Excursionista Malgratenc) com la cordada guanyadora. Han començat el ral·li per la via “Eva Baeza”, amb una llargària de 370 metres i una dificultat obligada de 6a. A les 11:00 hores, han iniciat la segona via “Mescalina” de 430 metres i amb el nivell obligat de 7a. L’última via que han realitzat ha estat la “Galí-Molero” de 500 metres marcada amb un nivell de 6a/A1. Aquesta cordada en un dia han aconseguit escalar 1.300 metres i han sumat un total de 198 punts que els hi han donat la victòria.

De la gran quantitat de vies, l’organització ha triat les 35 vies que considera que s’ajusten millor a la idea del Ral·li i on s’hi poden trobar estils diferents, com ara vies més curtes però difícils, vies equipades, vies semi equipades, vies més llargues que acaben al cim de la paret o vies clàssiques semi equipades.

Un dels aspectes que caracteritza el Ral·li de Terradets és que totes les cordades que han participat tenen un premi, sense donar importància a la seva classificació o a la seva posició. Enguany, l’organització ha completat el nombre de places i fins a tres cordades s’han quedat a les portes de poder participar al ral·li.

Aquestes jornades no han estat emmarcades estrictament en un ambient competitiu sinó que s’han caracteritzat pel caràcter festiu on escaladors d’arreu del món s’han reunit per compartir la seva passió. Això sí, tenint en compte el repte de de la competició. El ral·li s’ha clausurat amb un sopar de germanor i la corresponent entrega de premis a l’Hotel Terradets, on hi ha assistit en representació de la FEEC, Marcial Alemán.