FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 15/12/2015

Trobada inesperada d’autors de guies i llibres d’esquí de muntanya a Badalona

Cultura Societat

La sala d’actes del Centre Excursionista Badalona va quedar petita per acollir a tots els assistents, on es va produir una inesperada i simpàtica trobada d’autors de guies i llibres d’esquí de muntanya català, el passat 10 de desembre. El motiu va ser la presentació de la guía d’esquí de muntanya 50 itineraris d’esquí de muntanya pel Pirineu Català, de Pito Costa i Carles Lluch, publicada per Cossetània dins la col·lecció Azimut.

El fet rellevant és que es va aconseguir aplegar a alguns dels principals autors de guies d’esquí de muntanya que s’han publicat a Catalunya. Presidits pel degà, Josep Maria Sala i Albareda, que a la ratlla dels seus noranta anys manté el cap clar i el cos ferm, s’hi va aplegar també Francesc Xavier Gregori, el coautor de les mítiques Fitxes d’Esquí de Muntanya que tantes vocacions van desvetllar per l’esquí de muntanya, l’Oriol Guasch, autor de diverses guies, així com en Jordi Canals, tot un referent. L’acte el va obrir el Manel Broch, que va recordar que feia 40 anys de la seva primera sortida amb esquis i va rememorar les travesses i rutes per tot el Pirineu català, pentinant cims i valls per confegir unes guies que han esdevingut una eina de treball imprescindible a l’hivern.

La presentació va seguir de la mà d’Enric Faura, coautor del llibre 150 itineraris d’esquí de muntanya pel Pirineu, que va destacar la solidesa i rigor de la nova guia, que s’adreça a les noves generacions d’atletes que s’acosten al món de la muntanya i l’esquí sense referents, destacant que és una guia que enllaça amb la tradició, reivindica els valors clàssics i alhora els actualitza, proposant nous itineraris. Va remarcar que és una guia de muntanya en esquís més que d’esquí a la muntanya, ja que els autors són autèntics muntanyencs a la recerca de la bellesa del recorregut i de l’ambient de l’entorn més enllà del pur descens. Va assenyalar el coratge de no incloure el Bastiments i si una volta al Pic de l’Infern, la ruta dels quatre colls a Núria o la superba proposta a la Pica d’Estats. Totes les rutes responen a una mirada, a una filosofía i a una manera d’apropar-se a la muntanya que enllaça amb els grans valors de la muntanya hivernal amb esquís.

Un dels autors, Pito Costa, va explicar els criteris en la selecció dels itineraris, els valors que havien intentat transmetre, reivindicant l’enllaç amb la tradició present a la sala i lloant la muntanya hivernal i la neu amb una tria d’imatges esplèndides. Després, una animada tertúlia amb el comentari de les primeres ascensions dutes a terme d’una campanya que tot just acaba de començar i les converses recordant companys, anècdotes i ascensions va cloure l’acte, en un ambient de companyonia muntanyenca i de passió per la neu i la muntanya hivernal entranyable.

A la foto destacada: Enric Faura, Pito Costa, Josep Maria Sala i Albareda, Manel Broch, Oriol Guasch, Francesc Xavier Gregori, després de l’acte de presentació al Centre Excursionista de Badalona.