FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 14/05/2021

Tornen les Jornades Tècniques de Descens de Barrancs

Pallars Sobirà Descens de barrancs i engorjats

Les Jornades Tècniques de Descens de Barrancs del Comitè Català de Barrancs de la FEEC tornen un any més els dies 29 i 30 de maig a Rialp (Pallars Sobirà). Aquesta edició estarà enfocada en les intervencions en cas d’accident durant el descens d’un barranc. Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer a través del gestor d’inscripcions de la FEEC.

El descens de barrancs és una activitat que comporta uns riscos associats, com qualsevol activitat de muntanya, amb l’afegit de les dificultats de comunicació, d’evacuació, etc. Cosa que comporta un temps d’intervenció llarg en cas d’accident. Per aquest motiu cal saber gestionar els possibles incidents que poden ocórrer a través d’un treball de planificació, prevenció i formació.

El barranquisme és una disciplina que cada vegada s’està fent més popular. Per això, des del Comitè Català de Descens de Barrancs i Engorjats, conjuntament amb el Comitè de Seguretat de la FEEC, s’han organitzat aquestes jornades perquè els esportistes que practiquen aquesta disciplina puguin assolir coneixements de seguretat, primers auxilis i els protocols d’actuació en cas de produir-se un accident en el descens d’un barranc.

Les Jornades Tècniques de Descens de Barrancs es realitzaran a Rialp (Pallars Sobirà), situat en els Pirineus catalans, on els participants podran gaudir de les instal·lacions de l’Ajuntament de Rialp per poder fer les classes teòriques i les instal·lacions de l’empresa de barrancs de Barrankisme on es realitzarà un dels tallers de barrancs.

El cap de setmana que se celebren les Jornades els participants podran aprendre de la mà d’especialistes d’aquest esport mitjançant diferents activitats.

Taules rodones

Divendres, mentre s’espera que tots els participants arribin al punt de trobada de les Jornades, es farà una taula rodona on es discutiran els diferents punts de vista dels participants amb la col·laboració d’un moderador. Es parlarà del passat, present i futur del barranquisme.

Ponències

Les ponències tractaran temes referents als primers auxilis i la seguretat en el descens de barrancs. Cada temàtica l’exposarà un ponent expert i al qual es podrà fer preguntes posteriorment. Entre ells estaran Iñigo Soteras, que farà un taller de primers auxilis; David Reñé, que tractarà la valoració de l’escena; i Lluís Beardo “Lluichy”, que parlarà sobre la gestió del risc, la prevenció d’accidents, i els materials i les tècniques per el autosocors.

Tallers tècnics

Els tallers tècnics tenen l’objectiu d’ensenyar als participants les tècniques d’actuació en cas d’accident durant el decens d’un barranc d’una manera pràctica. S’explicarà què s’ha de portar a la farmaciola i es farà un curs de primers auxilis i RCP.

Un cop realitzat el curs de primers auxilis SVB i DEA es podrà demanar el certificat al Consell Català de Ressucitació per un preu de 10€.

A més, el diumenge es realitzaran diferents tallers in situ, en un barranc de la zona, per acabar d’aplicar els coneixements assimilats el dia anterior:

  • Descens amb víctima i autodescens.
  • Ràpels guiats amb punts fiables o no fiables.
  • Realització d’un punt calent i habilitació de la zona per l’espera dels equips de rescat.
  • Exemple pràctic d’una primera intervenció en cas d’accident.

Les Jornades Tècniques de Barrancs de la FEEC neixen amb la intenció de tenir una continuïtat anual i de ser un referent en el món del barranquisme mitjançant els millors guies de barrancs. Per a més informació podeu consutar la pàgina web de l’entitat organitzadora.