FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 06/09/2017

Sílvia Vidal obre via en una gran paret d’Alaska

Alpinisme Escalada

Feia temps que la Sílvia Vidal (CE de Flix) no ens informava de les seves escalades descomunals i solitàries en algunes de les regions més remotes del planeta. Aquest estiu, la Sílvia ha tornat a fer de les seves: ha obert tota sola una via d’una dificultat d’A4/A4+ i 530 metres de recorregut. La realització ha implicat una estada de dos mesos a Alaska, durant els quals ha passat disset dies penjada a la tàpia. Una nova aventura per part d’una de les escaladores de gran paret més destacades del món.

Un pas més és el nom amb què Vidal ha batejat la seva nova ruta d’escalada tècnica artificial. L’itinerari es mesura amb la cara oest del pic Xanadu, al massís d’Arrigetch Peaks, i assoleix graus d’A4/A4+ i 6a en un recorregut de 530 metres. L’escaladora catalana va invertir disset dies en l’obertura, del 5 al 21 de juliol, i va realitzar una activitat fidel al seu estil: bigwall en solitari, amb predomini de l’escalada artificial i dormint en hamaca. La via Un pas més supera plaques, fissures i llastres de granit que requereixen molts passos de ganxo.

La cara oest del pic Xanadu amb el traçat de la via Un pas més (530 m; A4/A4+, 6a). Foto: Zeb Engberg
La cara oest del pic Xanadu amb el traçat de la via Un pas més (530 m; A4/A4+, 6a). Foto: Zeb Engberg

Però el que va marcar realment la duresa de l’ascensió va ser la logística i les circumstàncies que van acompanyar l’escalada. La Sílvia pesa només 45 kg i en va haver de carregar 150 més (entre el material i el menjar) durant trenta-sis dies: des de l’indret on la va deixar un hidroavió fins a la base de la paret, i des d’aquesta fins al punt on la va recollir l’avioneta de retorn. Després d’obrir-se camí per un corriol perdedor que Vidal va haver de remuntar i davallar nombrosos cops, va poder emprendre l’escalada. Aquesta es va desenvolupar en el marc peculiar i precari que caracteritza l’estil de la Sílvia Vidal: sense ajut extern, ni GPS, ni telèfon per poder comunicar-se o tenir informació meteorològica.

Les trobades amb els óssos d’Alaska van acabar de complicar una activitat que ha estat, en paraules de la Sílvia, “tota una aventura. He estat dos mesos sola en un lloc molt salvatge on l’escalada ha estat el de menys”.

 

www.vidalsilvia.com

Foto portada: Sílvia Vidal pujant per les cordes fixes a la paret oest del pic Xanadu, a Alaska / Sílvia Vidal