FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 03/07/2016

Sebas Sánchez i Nerea Martínez guanyen l’Ultra Trail Valls d’Àneu

Curses per Muntanya

La població d’Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà) s’ha convertit un any més en l’epicentre peninsular de les curses d’ultraresistència amb la celebració de la tercera edició de l’Ultra Trail Valls d’Àneu (UTVA), els dies 2 i 3 de juliol. La prova, inclosa al calendari de la Copa Catalana de Curses d’Ultraresistència de la FEEC, i al circuit Alpinultras, ha aplegat quasi 200 corredors a la distància llarga, i ha sumat fins a 500 entre les tres curses programades.

La prova reina, de 92 quilòmetres i 7.344 metres de desnivell positiu, ha sortit des d’Esterri d’Àneu a les 5 hores del matí. El grup capdavanter ha imprès un ritme molt ràpid des dels primers quilòmetres i han passat els controls d’Espot i Planes de Son per sota dels temps previstos. Després del punt de pas a Son, i abans d’afrontar la mítica ascensió al Téssol, part del grup líder, amb Sebas Sánchez al capdavant, s’ha desviat del recorregut marcat i ha perdut uns 30 minuts de temps sobre els seus perseguidors. Un gir inesperat que ha condicionat el resultat final.

Sebas Sánchez, després d’una gran remuntada per l’error comés, i Jaume Folguera (CE Torrellenc), que ha guanyat posicions al Téssol, han arribat junts al Port de la Bonaigua. La cursa estava oberta i prometia emoció fins al final. En categoria femenina, Nerea Martínez ha liderat la cursa des de Son, mostrant-se molt superior a la resta de corredores, i ha deixat palès des de l’inici que seria difícil prendre-li la primera plaça del podi. Per darrera, Ona Huck (CM Sant Cugat) i Eva Cruz han mantingut una bonica lluita per la segona i tercera plaça.

Sebas Sánchez i Nerea Martínez, guanyadors de l’Ultra Trail Valls d’Àneu

El corredor valencià Sebas Sánchez, molt sòlid durant tota l’ultra, ha aconseguit una còmoda avantatja sobre Folguera abans d’arribar a Isil, al quilòmetre 60, i ha completat l’última part de la cursa en solitari. Sánchez ha creuat la línia de meta a Esterri a les 20.31 hores, parant el cronòmetre en 15 hores i 31 minuts, i s’ha proclamat guanyador de l’UTVA 2016. El corredor del CE Torrellenc, Jaume Folguera, ha sigut segon amb un temps de 16 hores i 24 minuts. El tercer classificat, a 54 minuts del guanyador, ha sigut Albert Herrero (GE Santfeliuenc), amb un temps de 16 hores i 25 minuts.

La UTVA, coneguda popularment com “la indòmita”, és un ós dur de rosegar. Sebas Sánchez explicava: “M’emporto molt bones sensacions, per la victòria i per haver pogut remuntar després de l’error comès. Aquesta ultra és molt exigent, molt tècnica. Has d’anar concentrat de principi a fi. Malgrat ser una prova més curta que moltes altres, psicològicament és molt dura, sembla que només passin les hores i no els quilòmetres. El terreny d’alta muntanya no dona treva, no et deixa agafar ritme”.

Nerea Martínez, brillant des dels primers quilòmetres, i fent gala de la seva experiència i força, s’ha proclamat guanyadora de l’UTVA 2016 en categoria femenina, i ha revalidat la victòria que ja va aconseguir el 2015. La navarresa ha corregut pràcticament en solitari durant tota la prova i ha creuat la meta amb un temps de 20 hores i 12 minuts. “El final de la cursa se m’ha fet llarg, molt més dur que l’any passat” comentava la guanyadora a l’arribada.

Ona Huck (CM Sant Cugat) ha arribat a Esterri quasi una hora després, en segona posició, però certes irregularitats durant l’últim tram de la cursa han provocat la seva desqualificació per part dels jutges. La classificació final femenina l’han completat Eva Cruz, segona, amb 22 hores i 3 minuts, i Jone Urkizu (AE Extrem Team Tivissa), tercera, amb 22 hores i 35 minuts.

Les curses d’ultraresistència alpines es consoliden

Un total de 110 corredors han aconseguit acabar la cursa en el temps límit de 30 hores, entre aquests només 8 dones, xifra que ha sobrepassat totes les expectatives donada l’alta exigència de la UTVA. La dada és positiva, demostra el nivell al que estan arribant un bon nombre de corredors d’ultraresistència, i garanteix el futur de les curses més alpines.

Fotografies / Ivan Torres

 [table id=195 /]