FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Josep Llusà
Foto: Josep Llusà

Notícies - 25/07/2023

Realitzada una important actuació de millora al refugi Estasen

Berguedà Refugis

Les millores en la xarxa de refugis de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) continuen durant la temporada estival. La darrera actuació ha consistit en una reforma global al refugi Lluís Estasen, situat al Parc Natural del Cadí-Moixeró, al terme municipal de Saldes (Berguedà).

D’aquesta manera, l’acció principal de millora ha residit a substituir part de la teulada del refugi, molt malmesa a causa del pas del temps, i que necessitava una renovació. La feina va consistir a desmuntar tota la superfície de pissarra i la seva estructura de fusta malmesa, muntar una nova estructura de fusta per garantir l’aïllament correcte de la coberta, i finalment col·locar la nova pissarra. Una acció complexa i laboriosa que es va allargar durant tres setmanes, mantenint l’equipament obert al públic. Aquesta actuació ha estat possible gràcies a una subvenció del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya a través del Parc Natural del Cadí-Moixeró que subvenciona un 70% del pressupost d’execució de l’obra a través de les Subvencions als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.

L’actuació es va complementar amb una renovació parcial de la instal·lació fotovoltaica del refugi. Així, es va aprofitar que es van haver de desmuntar part de les plaques solars del refugi en la reforma de la coberta per instal·lar sis panells solars d’alt rendiment nous un cop es va haver col·locat la nova pissarra.

Refugi Lluís Estasen

Inaugurat el 26 de juny de 1949, dos anys després de la mort de l’escalador Lluís Estasen, aquest equipament es construí a la Jaça dels Prats un esplèndid prat als peus de la desafiant paret rocallosa del Pedraforca, una de les muntanyes més emblemàtiques del país. Actualment, l’equipament té una capacitat de 35 places repartides en dues habitacions situades a la primera planta de l’edifici, un bucòlic xalet de muntanya de pedra. Punt de pas obligat si es vol pujar el Pedraforca o si es realitza les travesses Cavalls del Vent, Alta Ruta del Cadí o Tora Blava.

 

Josep Llusà (adjunt a l’àrea de Territori de la FEEC)