FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 20/06/2014

Òscar Cadiach viatja al Pakistan per fer l’únic cim que li falta dels catorze vuit mils del planeta

Alpinisme

L’alpinista Òscar Cadiach viatja aquesta setmana al Pakistan amb l’objectiu d’escalar el Broad Peak (8.047 m) i convertir-se en el primer català que trepitja els “catorze vuit mils” del planeta. Amb 61 anys d’edat, també seria l’alpinista més veterà que ho aconsegueix. El tarragoní, que explica aquesta aventura alpinística des del projecte “Himalayan Challenge 14 + 1“, escalarà la muntanya sense l’ajut de bombones d’oxigen i,  si ho aconsegueix, serà el setzè alpinista de la història que completa tots els vuit mils sense ajut artificial.

Si tot va com està previst, hauran passat uns trenta anys des que va coronar el Nanga Parbat, el 16 d’agost de 1984. Tot i això, el projecte de completar tots els cims de més de vuit mil metres no se’l va plantejar fins al 2012. Des d’aleshores, n’ha coronat cinc més: l’Annapurna, el Dhaulagiri, el K2, el Kangchenjunga i els Gasherbrum 1 i 2. Abans, ja havia fet el Nanga Parbat, l’Everest, el Shisha Pangma, el Cho Oyu i el Makalu.

L’equip de Cadiach al Broad Peak estarà format per deu persones, però 26 més s’afegiran al tresc d’aclimatació i l’acompanyaran fins al camp base, on està previst que arribin a final de juny o principi de juliol. Aquesta no és la primera expedició de l’alpinista català a aquesta muntanya. El 1990 va escalar el cim Nord (7.556 m) i dos anys després va obrirla via “Fem Tarragona” per la cara xinesa del cim Central (8.017 m). Amb aquesta nova expedició, però, es podria convertir en un dels pocs alpinistes del món que hauran pujat les tres puntes d’aquesta muntanya.