FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 23/03/2015

Òscar Cadiach prepara l’ascensió del Broad Peak al Mont Ararat, la muntanya més alta de Turquia

Alpinisme

L’alpinista Òscar Cadiach ha completat una expedició a la mítica muntanya bíblica del Mont Ararat, el divendres passat, 20 de març, la qual cosa ha servit de preparació per afrontar el Broad Peak, que té previst fer el proper mes de juny. Segons han informat des del programa “El pont de Mahoma” de Tarragona Ràdio, l’expedició ha hagut de recular a 100 metres del cim, de 5.165 m, a causa del fort vent, les males condicions del gel i les baixes temperatures, amb registres de 30 graus negatius.

El Mont Ararat, situat a la regió d’Anatòlia, a l’est de Turquia, sobrepassa el sostre d’Europa, el Montblanc. Una hivernal en aquest volcà inactiu, està sempre supeditada al factor meteorològic, que condiciona el cim, com ha explicat l’alpinista. Tot i trobar-se en terres turques, és el símbol nacional del país veí, Armènia, i la zona on alguns experts asseguren que s’hi va assentar l’Arca de Noé.

A l’Ararat l’han acompanyat dos integrants del Club Alpí K-2 i un grup d’alpinistes del país veí, el Kurdistan. Cadiach ha relatat l’ascensió des de la petita població de Dogubayacit, als peus del Mont Ararat, on ara descansen després d’una intensa jornada de 17 hores a la muntanya. L’alpinista ha explicat que, a banda de les baixes temperatures, s’han trobat trams de neu verge, per sobre dels 2.000 metres, on han hagut d’obrir traça.

La preparació per al Broad Peak

Assegura que han viscut una gran experiència de cinc dies, que li serveix de preparació per atacar el juny al Karakoram, el que pot representar el 14è vuitmil principal, el Broad Peak. Amb 8.047 m, és la dotzena muntanya més alta del planeta, i la quarta més alta del Pakistan. Està situada al Karakoram, a la frontera entre la Xina i el Pakistan, aproximadament a 8 km del K2.