FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 23/01/2016

Oriol Cardona i Laura Orgué es proclamen campions d’Espanya de cronoescalada a Cerler

Esquí de muntanya

L’estació d’esquí de Cerler, a la Vall de Benasc, ha sigut l’escenari del Campionat d’Espanya de cronoescalada d’esquí de muntanya, aquest dissabte 23 de gener. El calendari de la temporada competitiva marcava la celebració del campionat a Sierra Nevada els dies 9 i 10 de gener, però es va haver de suspendre per manca de neu.

La cursa ha sortit des de la part baixa de l’estació de Cerler, a 1.500 metres, i ha arribat fins al Cogulla, a 2.372 metres. Els esquiadors de la categoria sènior, tant masculina com femenina, així com els de la categoria júnior masculina, han hagut de superar un desnivell positiu de 872 metres. El recorregut s’ha realitzat íntegrament a la zona de les pistes d’esquí, i les condicions metereològiques i de neu han sigut molt bones. Han pres la sortida 170 esquiadors.

Oriol Cardona i Laura Orgué, de la Selecció Catalana d’Esquí de Muntanya, han sigut els més ràpids i s’han proclamat així Campions d’Espanya de cronoescalada d’esquí de muntanya. Cardona explica que “la cursa ha sigut molt semblant a la de l’any passat. He gaudit molt perquè hem anat el Marc Pinsach i jo pràcticament junts durant tota la cursa. No he sortit molt ràpid i he anat de menys a més. Quan faltaven pocs metres per meta he esprintat i he pogut passar al Marc. Un final molt emocionant.”

En categoria sènior masculina per darrera de Cardona ha entrat Marc Pinsach i després Pere Rullán. Degut a una petita discussió de Pinsach amb els àrbitres a la mateixa meta, aquest ha sigut sancionat amb una penalització de 2 minuts i ha perdut la segona plaça,baixant fins a la sisena. El podi final ha quedat format per Cardona, primer, amb un temps de 35 minuts i 29 segons, Pere Rullán, segon, i Joan Reyné, també de la selecció, tercer.

Laura Orgué recorda que “ja havia fet aquesta cursa l’any passat però no competint. Avui l’he viscut de manera molt diferent. A l’inici de temporada anava més cansada ja que venia de tancar el cicle competitiu de curses per muntanya. Ara em començo a sentir millor dia a dia. A la cursa he sortit forta des del primer moment. No he volgut especular i des dels primers metres he anat al davant”. En categoria sènior femenina per darrera de Laura Orgué, que ha marcat un temps de 40 minuts i 9 segons, ha entrat Clàudia Galícia, també membre de la selecció catalana, i tercera, Nahia Quincoces, de la selecció basca.

Joan Cardona, seleccionador català, ha comentat: “Estic molt content amb el resultat general. Els catalans han fet un bon paper en totes les categories. La cursa sènior masculina ha sigut molt espectacular, amb emoció fins a la mateixa línia de meta. Llàstima de la penalització al Marc Pinsach. Crec que els àrbitres han estat una mica estrictes. En categoria sènior femenina Laura Orgué ha dominat a plaer. Mai l’havia vist anar tan forta.”

Classificacions per categories

Els esquiadors catalans han dominat en quasi totes les categories. L’equip de la Selecció Catalana d’Esquí de Muntanya s’ha fet amb les primeres places dels podis de les categories absolutes, gràcies a les victòries d’Oriol Cardona i Laura Orgué. En categoria absoluta també, Joan Reyné ha sigut tercer, i Clàudia Galícia segona.  Óscar Simó ha sigut segon en categoria cadet masculí. Marta Riba ha guanyat en categoria sènior veterans femení.

Els membres del Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya (CTEMC) han fet un gran paper. Segi Lambea ha sigut tercer en categoria júnior masculí; Maria Illa i Júlia Casanovas, primera i segona en categoria júnior femení; i Míriam Martínez, tercera en categoria senior promesa femení.

També destaquen la segona plaça de Jan Margarit, esportista que també forma part de la Selecció Catalana de Raquetes de Neu i que aquest any, a més a més, ha entrat a formar part del Centre de Tecnificació de Curses per Muntanya de Catalunya (CTCMC). També està al CTCMC, en aquest cas com a tècnic, Pere Rullan, que ha sigut segon en categoria absoluta.

Cadet masculí
1r Anau Cases (Espot Esquí Club Valls d’Àneu)
2n Óscar Simó (CE Calldetenes)
3r Txomin Ortiz

Cadet femení
1r Itxaso Pàmies
2n Carlota Tevar
3r Claudia Valero

Júnior masculí
1r Íñigo Martínez
2n Jan Margarit (AE Mountain Runners del Berguerdà)
3r Sergi Lambea (CE de Muntanya Cerdanyola)

Júnior femení
1r Maria Illa (AE Mountain Runners del Berguerdà)
2n Júlia Casanovas (Ski Club Camprodon)
3r Maialen Uriz

Sènior promesa masculí
1r Oriol Cardona (Ski Club Camprodon)
2n Joan Reyne (Ski Club Camprodon)
3r Antonio Alcalde

Sènior promesa femení
1r Júlia Font (AE Mountain Runners del Berguerdà)
2n Ana Alonso
3r Míriam Martínez (CE Pontsicà)

Sènior veterans masculí
1r Agustí Roc (AE Matxacuca)
2n Xavier Sadurní (Ski Club Camprodon)
3r Alfons Gastón (UE Urgellenca)

Sènior veterans femení
1r Marta Riba
2n Maribel Martín
3r Victoria Bocanegra

Sènior masculí
1r Oriol Cardona (Ski Club Camprodon)
2n Pere Rullán (CE Pontsicà)
3r Joan Reyné (Ski Club Camprodon)

Sènior femení
1r Laura Orgué (UE Urgellenca)
2n Clàudia Galícia (Ski Club Camprodon)
3r Nahia Quincoces

Fotografies / Antoni Massagué

[table id=212 /]