Notícies - 25/04/2022

Núria Gil subcampiona i doblet per equips de la selecció catalana

Curses per Muntanya Curses per Muntanya Seleccions catalanes

La reusenca Núria Gil (CE l’Areny) s’ha emportat el subcampionat a l’estatal de Curses per Muntanya que s’ha celebrat aquest cap de setmana a terres gallegues.

Una cursa d’aquelles d’essència, la CAMOVI (Carrera de Montaña Montes de Viveiro) amb un recorregut  42km i 2.625 m d+, ha estat l’encarregada de definir els campions estatals de l’especialitat.

La delegació catalana arribava a la cursa amb fins a 36 esportistes dividits en les diferents categories que presentava el campionat i amb Pere Rullan, Fernando Rosa i Arnau Artés comandant l’equip català.

El bon ambient a l’equip es va deixar veure ben aviat en el llarg viatge d’autobús fins a terres gallegues i en una pintoresca desfilada prèvia a la competició.

Catalunya el més amunt dels pòdiums

L’any 2017 Eli Gordon (AE Lleure Montornés) a Zumaia va sumar l’última victòria individual per a la selecció catalana en un estatal. Aquest any la victòria es va quedar a sis minuts per a la reusenca Núria Gil. Gil, actual campiona de Catalunya de Curses per Muntanya, ha acceptat el cartell d’una de les grans favorites de la prova i es va quedar molt a prop de l’andalusa, Patricia Pineda (4:04.38) que va fer nou rècord de la cursa i es va emportar el títol. Núria Gil va entrar a meta amb un temps de (4:10:37) que li va valer per ser segona a la cursa i avantatjar amb més de 8 minuts a l’asturiana Marta Martínez (04:18:50) que va tancar el calaix del pòdium.

L’actual líder de la Copa Catalana de Curses per Muntanya, Natalia González (AD Running Vigia) que debutava també amb la selecció catalana va fregar el pòdium amb una gran quarta posició.

El setè lloc d’Anna Fernández (GE Oliana), el vuitè de Georgina Gabarró (GE Oliana) i el novè de la Núria Hospital (Camí dels Íbers Trail) van confirmar l’aclaparadora victòria de l’equip català femení.  Carolina Rius (CE Madteam) va tancar la cursa en dinovena posició.

Catalunya va imposar-se a Euskadi i a Andalusia en la classificació general per equips femenins.

El doblet català absolut va arribar amb la victòria també per equips en categoria masculina. Els catalans van imposar-se a la selecció asturiana i a andalusia al pòdium per equips.

El millor català en la cursa va ser Sergi Garcia (CE Cerdanya Pirineus). El Cerdà es va quedar a quatre minuts del trident que va encapçalar la cursa i que va proclamar campió a l’asturià Joan José Somohano a l’esprint, després de 42km de cursa.

Diego Arroyo (AE Matxacuca) sisè, Julen Calvo (CEM la Cameta Coixa) setè  i Marcel Romaní (UEC Gràcia) desè van segellar però la victòria per equips del combinat català. El debutant Albert Llonch (CA Olot Terra de Volcans) va aconseguir una bona quinzena posició i Eduard Hernández (AE Matxacuca) que va sortir en els primers quilòmetres amb el grup capdavanter però les molèsties al genoll el van fer perdre el ritme i deixar-se anar  i va entrar a meta en la posició 47.

El trident femení sub23 no falla

Que la categoria sub23 és una realitat queda més que clar veiem els noms que competeixen en aquesta categoria actualment i els temps que registren. L’anomenada categoria promesa només ha tingut un color i ha estat el groc de la selecció catalana.

Laia Montoya (2×2 Santpedor) una autèntica realitat de les curses per muntanya a Catalunya i a l’estat, no ha deixat cap forat per la sorpresa i s’ha emportat la cursa de 21km que havia previst l’organització per la categoria promesa. Montoya ha parat el crono amb un temps d’1:55:19, tres minuts menys que la també bagenca Núria Tarragó (FAES) que ha entrat segona a meta aconseguint un doblet que ha rematat la berguedana Carla Esclusa (CQUIE) (2:02:29) amb la tercera posició i pintant de groc el pòdium de l’estatal. Cèlia Balcells (CE Queralt) ha estat vuitena tancant la representació catalana en la cursa femenina.

Per equips la victòria en categoria U23 femenina ha estat incontestable i en categoria masculina la selecció s’ha conformat amb el segon lloc a la general.

El quart lloc d’Arnau Aranda (AE Matxacuca), el novè d’Isaac Bartí (CE Olot) i el desè de Sergi Cabeza (CE Madteam) han donat els punts a la selecció per pujar al segon calaix. Pau Lleixà (CE Trencacims) ha tancat la seva participació amb una dotzena posició.

Laia Montoya en un tram de la cursa Foto: Gerard Campderrós
El planter també vol pòdiums

Iu Jaume (CE Cultural Capgirell) s’ha proclamat campió estatal Junior en una cursa de 14km on el corredor català ha aconseguit superar al basc Ibai Larrea per poc més de mig minut a la meta. La victòria ha donat els punts que conjuntament amb Ramon Caballeria (GECA), Aniol Pujiula (GECA), Roger Bella (CE Espluguí) i Nil Puchol (CE Madteam), han situiat a l’equip català com a segon a la classificació per equips juniors.

En categoria femenina Mireia Lüscher (UE Vic) amb una setena i Marina Curto (UE Vic) onzena han estat les dues representants catalanes en aquesta categoria.

En categoria juvenil els problemes estomacals han deixat a Iu Net (AE Trail Xics Montseny) sense títol però amb bones sensacions, Iu Net ha acabat quart però amb els seus companys, Jan Castillo (CE Moianès Independent) i Jan Torrella (UEC Bagà) entrant en segona i tercera posició i aconseguint el títol juvenil per a la selecció catalana masculina.

En categoria femenina l’equip català ha sumat un nou títol per equips amb el quartet format per Mar Córdoba (CE Sant Quirze), Martina Gonfaus (AE Mountain Runners del Berguedà), Berta Guitart (AE Mountain Runners del Berguedà) i Lina Escura (CE Madteam).

Gonfaus ha estat la millor catalana a la general aconseguint quedar-se a un lloc del pòdium amb la quarta posició final. Mar Córdoba sisena, Berta Guitart setana i Lina Escura onzena han donat els punts per la victòria final per equips.

En total la delegació catalana torna de terres gallegues amb un total de catorze pòdiums en les diferents categories i havent aconseguit calaix en set de les vuit categories on hi havia pòdium en joc.