FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Marc Subirana
Foto: Marc Subirana

Notícies - 09/09/2023

Marc Subirana i Miquel Mas fan història al Latok Thumb obrint la via Atracció Instintiva

Alpinisme

Els exmembres del CTAC, Miquel Mas, (UE Matadepera) i Marc Subirana (CE Berguedà) entren als llibres d’història de l’alpinisme català obrint una nova ruta d’alta complexitat al Karakorum, Pakistan, concretament al vessant sud-oest del Latok Thumb al Latok II. Un cim de 6.380 metres, verge fins al moment, al que hi han obert una nova via: “Atracció Instintiva” que consta de 1100 metres, ascendeix per una línia molt directa a la cara sud-oest i te fins a 31 llargs valorada en en la seva totaliat 7a, A2+, M5.

Els catalans van arribar a l’avant-cim per aquesta nova ruta el divendres 18 d’agost a la tarda, després d’una llarga jornada de 14 hores i després d’acumular fins a divuit dies a la paret.

El Latok Group és una de les zones més salvatges i inhòspites del Karakorum, Pakistan. D’aquí que atregui als alpinistes que busquen el vessant més romàntica d’aquest esport.

La cordada va fer un primer intent a aquesta paret amb una primera expedició el juny del 2022. Van plantar el camp base a 4470 metres, l’avançat a 4.950 metres i van destinar diversos dies a estudiar la paret segons comenten els mateixos alpinistes.

Vam invertir molts dies estudiant la paret descobrint les parts més lògiques i segures, observant a quina hora queien les allaus de neu i pedres. Vam fer molts portejos de material (menjar, hamaca cordes…) fins a peu de via des del Camp Base Avançat.

El primer any van aconseguir escalar fins al llarg número 14, amb unes dificultats fins a 7a expo i A2+ a uns 5.900 metres. Els primers 300 (fins a l’R6) metres van esdevenir una escalada mixta, de M5. A aquesta alçada (5.650 m) és on la paret es começa a posar vertical i on Subirana i Mas van instal·lar el seu primer campament. Però encara els faltava un tram molt desplomat de sostres difícils.

Van ser un total de dotze dies a la paret fins que el mal temps els va ser recular deixant tot el material possible al Camp 1 (hamaca, cordes, friends, etc.) per seguir l’any següent.

El juliol del 2023 l’equip català va tornar a la mateixa muntanya per acabar la via. Després del període d’aclimatació va començar de nou l’escalada en la qual era vital evitar l’exposició a la caiguda de pedres i les allaus així com aprofitar al màxim les hores de llum.

Quan estàvem a la vertical de la paret escalant, el sol entrava a les 11.00 h del matí i marxava a les 16.00 h. Només teníem 5 hores per escalar amb una temperatura agradable, després feia un fred molt intens. Aquest fet ens limitava molt els horaris i feia que avancéssim lentament.

Finalment, la cordada va aconseguir superar l’extuant zona de sostres i arribar al Camp 2 a 6.030 m. L’útlima part de l’escalada fins a cim els va portar 3 dies fins que el 18 d’agost del 2023, van fer cim. Per la baixada i la recuperació del material van emprar dues jornades.

Un segon intent que es va saldar amb un total de divuit dies a la paret i el més important: un somni fet realitat, l’ascensió al, fins ara verge, Latok Thumb.