FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 10/05/2016

Marc Solà estableix una nova marca d’ascens i descens amb esquís a l’Elbrús, a Rússia

Esquí de muntanya

La Selecció Catalana d’Esquí de Muntanya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha tancat el viatge a la república russa de Kabardino-Balkària, al Caucas occidental, establint una nova marca mundial d’ascens i descens al cim de l’Elbrús (5.642 metres) amb esquís. Aquest era un dels principals objectius de la selecció, a més de participar a les proves de la Red Fox Elbrus Race.

L’esquiador de la selecció Marc Solà, de l’Ski Club Camprodon, acompanyat durant un tram per Oriol Cardona, del mateix club, i Oriol Montero, responsable dels àrbitres de la International Ski Mountaineering Federation (ISMF), ha establert una nova marca mundial d’ascens i descens de l’Elbrús sortint des de la població d’Azau, el dia 9 de maig. El català ha pres la sortida a les 6.30 hores del matí, seguint la traça que els companys de la selecció havien obert de matinada. Durant el primer tram Solà ha trobat la neu gelada, fet que ha dificultat la progressió. Superada aquesta part, l’ascensió s’ha realitzat amb unes condicions nivològiques més favorables.

Al cim de l’Elbrús, Antoni Massagué, jutge d’esquí de muntanya i responsable del Comité d’Esquí de Muntanya de la FEEC, ha certificat el pas de Marc Solà en un temps de 3 hores i 56 minuts. A partir d’aquí l’esquiador ha iniciat un vertiginós descens de 3.300 metres de desnivell negatiu, amb puntes de velocitat de fins a 90 km/h, fins al punt de sortida. El temps total d’ascens i descens al cim de l’Elbrús ha sigut de  4 hores 23 minuts i 48 segons.

Primer registre conegut d’ascens i descens al cim de l’Elbrús amb esquís

El temps establert per Marc Solà esquiant ha sigut el primer registrat oficialment a l’Elbrús. L’única marca coneguda fins ara, i contra la que lluiten molt atletes, és la que es realitza a peu sortint des d’Azau, fent cim, i tornant a Azau. El rècord en aquesta modalitat pertany al rus Vitaly Shkel, amb un temps de 4 hores i 39 minuts. L’equatorià Karl Egloff ha participat aquest any a la SkyMarathon de l’Elbrús, on Marta Riba va ser segona en categoria femenina, per intentar batre aquest rècord, però no ho ha aconseguit.

A partir d’ara, els esquiadors de muntanya de tot el món compten amb un nou repte. Baixar de les 4 hores 23 minuts i 48 segons establerts per el català Marc Solà, ascendint i descendint el gran gegant europeu, l’Elbrús.

Fotografies / Corriols de Llum