FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Nora Marcilla
Foto: Nora Marcilla

Notícies - 09/06/2019

L’Olla de Núria és la primera cursa per muntanya televisada en directe per TV3

Gironès Ripollès Curses per Muntanya

Enguany la tretzena edició organitzada per la Unió Excursionista de Vic marca un abans i un després en les curses de muntanya a Catalunya. Per primera vegada en la història de les curses de muntanya al nostre país és retransmesa en directe per TV3 i Esport 3, i mostra un cop més, que els esports de muntanya, en concret aquesta modalitat no només suma practicants sinó també espectadors. La cursa s’ha pogut seguir durant tot el matí de diumenge 9 de les 8:45 del matí fins a les 12 del migdia.

La televisió del nostre país ha portat a la vall tots els mitjans per poder cobrir un esdeveniment d’aquesta alçada. Els espectadors de la cursa han vist sobrevolar un helicòpter que ha permès seguir al detall les corredores i corredors. El presentador d’Esport ClubMarc Negre ha estat el que ha retransmès conjuntament amb el periodista Josep Maria Puig, encarregat de fer les entrevistes als corredors abans i després de la sortida. El corredor i esquiador català, guanyador de 4 edicions de l’Olla de Núria, Marc Pinsach ha aportat una visió més tècnica com a bon coneixedor de l’itinerari. El programa també ha comptat amb la responsable de comunicació de la Vall de Núria, Ruth Bober.

Durant la retransmisió, hem pogut veure a Jordi Merino, president de la FEEC parlar sobre el futur de les curses per muntanya i de la brillant organització de l’entitat en aquesta darrera edició, que enguany comptava amb un grau d’exigència doble.

El president de la FEEC amb Josep Maria Puig de TV3 en directe

Els més ràpids dels 700 participants han estat Clàudia Sabata (CE Berguedà) i Oriol Cardona que han aconseguit guanyar la cursa. Clàudia Sabata (CE Berguedà) es sobreposa a una temporada dura i remarca l’esperit lluitador de la jove berguedana entrant per arc de meta amb 2h 55′ 59”. Eli Gordón (CEM Cameta Coixa) ha estat la segona classificada entrant pocs minuts després amb un temps de 3h 00′ 29” i per últim Núria Gil (CE l’Areny) amb 3h 01′ 29”. Oriol Cardona (Ski Club Camprodón) torna a guanyar després de fer-ho la darrera edició amb Laura Orgué. El banyolí para el cronòmetre amb 2h 20′ 07” després d’un frec a frec amb Jan Margarit (AE Mountain Runners) que entrava només 40 segons més tard. Pere Rullan (CE La Molina) ha tancat el podí després d’un gran debut amb un temps de 2h 23′ 53”.

Podi femení Olla de Núria
Podi masculí Olla de Núria

El recorregut ha comptat d’un total de 21 quilòmetres amb un desnivell acumulat de fins a 3.880 metres. Com a tret a destacar, aquesta cursa és que gran part del recorregut es desenvolupa per sobre dels 2.700 metres i no hi ha cap tram amb asfalt. Els participants han trobat el primer control al punt més alt del recorregut, al Puigmal. Seguidament, s’han dirigit fins al coll de Finestrelles  on s’ha fet el primer control fins arribar a al Pic de Finestrelles. D’allà es dirigeixen fins al Pic de Nou Fonts fins encadenar amb el coll de Nou Creus que els farà arribar al Puig de Font Negre per començar a descendir cap al monestir de Núria.

També cal destacar que l’organització també ha pensat en els més joves, els menors de 18 anys també han tingut l’oportunitat de córrer l’Olleta Júnior, constant d’un recorregut alternatiu de 12 quilòmetres i 1.000 metres de desnivell positiu. L’Olleta Juvenil i Cadet encara tenen recorreguts més curts per els més petits.

Fotos / Nora Marcilla